Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogeschool Saxion bouwt nieuw klimaatbestendig schoolplein

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Hogeschool Saxion bouwt nieuw klimaatbestendig schoolplein
Zoals de meeste van de ongeveer 15.000 pleinen in Nederland, is het huidige plein bij het hoofdgebouw van Saxion in Enschede een grote stenen vlakte die bij warm weer snel opwarmt en bij regenachtig weer water inefficiënt afvoert. Deze week heeft het College van Bestuur het plan goedgekeurd om het plein te transformeren tot een klimaatbestendig, biodivers en watervasthoudend plein. Studenten en docent-onderzoekers werkten de afgelopen jaren het plan voor de verbouwing uit. Het plein gaat ook fungeren als ‘living lab’, een innovatieve levensechte omgeving waar studenten en docent-onderzoekers samen onderzoek doen. In het voorjaar van 2023 wordt gestart met de verbouwing. Dat meldt Hogeschool Saxion.

Bij het ontwerpen van het nieuwe plein stond verduurzaming voorop; er wordt veel meer groen aangeplant waardoor het huidige aantal tegels gehalveerd kan worden. Het plein zal daardoor bij zonnig weer minder snel opwarmen, temperatuur- en vochtigheidssensoren op het plein zullen ondersteunen bij het ontdekken van ‘hotspots’. De kennis uit deze sensoren kan vervolgens ingezet worden bij verdere verduurzaming. De nieuwe planten (35 nieuwe bomen) zorgen voor verkoeling en schaduw maar ook voor een toename in biodiversiteit zoals insecten, vlinders en vogels.

Drie wadi's

Daarnaast is het doel om efficiënter om te gaan met regenwater, het doel is om ‘eigen’ water op te vangen en vast te houden. Hierin wordt voorzien door het aanleggen van drie wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie); in de wadi’s worden diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo wordt gekeken naar het effect van menselijke beweging en de snelheid van bodemverdichting in de wadi. Een andere wadi wordt bewust ingericht als droogtezone om de effecten van droogte op de natuurlijke beplanting te onderzoeken. Ook gaan studenten testen met verschillende vormen van het infiltreren van water; welke werkt het beste tijdens hevige regen. Door infiltratie op het terrein van Saxion te laten plaatsvinden wordt bij hevige regen de overlast in de omgeving van Saxion verminderd, zoals het overstromen van de Prinsessetunnel.

“In april 2015 startte ik bij Saxion, in het begin vond ik het plein imposant maar de tweede week kwam de watermanager in mij naar boven”, vertelt Kristoff Derveaux docent-onderzoeker bij de opleiding Civiele Techniek en het lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions. “Wat als het hier nu eens echt goed regent, waar gaat het water heen? En in de zomer, waar eet je dan een boterham? Al snel dacht ik, hier gaan we een project van maken. Het mooie is dat er tot nu toe in élke fase studenten betrokken zijn geweest en dat blijven we tijdens en na de bouw doen.”

Klimaatneutraal

In Nederland zijn minimaal 15.000 pleinen te vinden, er zijn ongeveer 6700 straten met het woord plein erin en daarnaast zijn er om en nabij 8300 onderwijsinstellingen (CBS 2020). De potentie om deze ruimtes klimaatneutraal of beter nog klimaat adaptief te maken is enorm. Het lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions wil de kennis die het opdoet vanuit het living lab en de ervaringen met de verbouwing graag delen met bedrijven en andere instellingen.

Duurzamer plein

Kristoff ging met diverse collega’s en met studenten van de opleidingen Civiele Techniek, Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de slag om een herontwerp te maken. Steeds stond de vraag om tot een duurzamer plein te komen, centraal. Tenslotte maakte een groep Civiele Techniek-studenten diverse detailtekeningen en een kostenberekening. Daarvoor werkten zij samen met bedrijven als Waterschap Vechtstromen, Aveco de Bondt, Stichting Pioneering, Buro Twin en IAA Architecten. Geïnspireerd door het project, heeft Waterschap Vechtstromen een innovatiebudget beschikbaar gesteld voor een ‘community of practice’ van stadshydrologen. Het doel hiervan is om zo kennisborging en kruisbestuiving tussen werkveld en studenten te stimuleren samen met partners als Stichting Pioneering en Aveco de Bondt.

Door: Nationale Bouwgids 

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.