Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omzet bouw 10 procent hoger in tweede kwartaal 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Omzet bouw 10 procent hoger in tweede kwartaal 2022
De omzet in de bouw was in het tweede kwartaal van 2022 10,1 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de hout- en bouwmaterialenindustrie stegen met iets meer dan 16 procent, de omzet steeg met 15,9 procent. In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15,2 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet 9,1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging met 13,3 procent nog hoger. In de grond, water- en wegenbouw was de omzetgroei met 3,4 procent juist lager.

Kleine bouwbedrijven tot tien werkzame personen zagen hun omzet met 11,9 procent stijgen. Middelgrote bouwbedrijven met tien tot honderd werkzame personen behaalden een omzetstijging van 7,0 procent. Bij grote bouwbedrijven met honderd of meer werkzame personen was de omzet 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. De hoogste omzetgroei in de bouw kwam voor bij grote gespecialiseerde bouwbedrijven: 17,7 procent. Bij grote bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw was de omzetgroei het laagst met 1,4 procent.

Meer faillissementen in gespecialiseerde bouw

Het aantal faillissementen in de bouwsector bedroeg het tweede kwartaal van 2022 76, één meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging kwam volledig voor rekening van de gespecialiseerde bouw. Vergeleken met een jaar eerder steeg het aantal faillissementen in deze branche met 11 tot 46. In de burgerlijke en utiliteitsbouw daalde het aantal faillissementen met 10.

27 procent minder vergunde nieuwbouwwoningen

In het tweede kwartaal van 2022 werd voor 15,2 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 27 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2021. Daarbij valt wel op te merken dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2021 relatief hoog was. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2022 is ongeveer even hoog als in het tweede kwartaal van 2020.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Door: Nationale Bouwgids

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.