Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Overheidsmaatregelen ongunstig voor starters op de woningmarkt'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
'Overheidsmaatregelen ongunstig voor starters op de woningmarkt'
Investeerders trekken zich terug uit de woningmarkt, observeert het Kadaster in zijn derde kwartaalbericht op basis van cijfers van 2018 tot nu. Reden hiervoor zijn de maatregelen die de overheid heeft doorgevoerd, zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting, beperking van maximale huur en gebieden aanwijzen waar een investeerder, onder voorwaarden, geen huis meer mag kopen. Dit zal leiden tot grote voordelen voor de starter op de woningmarkt die nu eindelijk de ideale woning kan vinden, is de gedachte. Dat meldt ANP Expert Support.

Echter, de maatregelen hebben maar een minimaal voordelig effect. Ook zonder de maatregelen, die de overheid heeft doorgevoerd om de zogeheten “buy-to-let” markt te beperken, lopen de investeringen terug. Dit heeft namelijk alles te maken met de uitkomst van de rekensom tussen prijs, inkomsten (huur) en financieringslasten. De prijs is behoorlijk gestegen, terwijl de huur eenzelfde stijging niet aan kan, aangezien de woning dan onbetaalbaar wordt.

De financieringslasten zijn de laatste maanden, vergelijkbaar voor particulieren, enorm gestegen waardoor het rendement niet meer behaald kan worden en investeerders zich terugtrekken. Het aanbod woningen met een actieve huurder is de laatste maanden enorm gestegen, investeerders willen graag van hun bezit af nu de woningmarkt op een kantelpunt staat.

Aanbod

De voordelige effecten dat starters op de woningmarkt nu een enorm aanbod tot hun beschikking hebben valt te betwijfelen. Gezien de hoge aanschafprijs die nog altijd betaald moet worden, eigen vermogen om de kosten koper te betalen en toenemende rente blijft het aanbod onbereikbaar. Met een modaal salaris voor een eenpersoonshuishouden blijft ruim 92 procent van het aanbod in 2022 niet te betalen zonder hulp van familie of samen te wonen met vrienden. En juist deze groep is bestemd om een huurwoning in het middensegment te betrekken.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.