Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Makelaarskosten stijgen opnieuw en de verschillen onderling zijn groot
Het afgelopen jaar is het verkopen van een huis door een makelaar gemiddeld 650 euro duurder geworden. Wie een huis wil verkopen in Amsterdam betaalt nog altijd het meeste voor een makelaar. Al jaren is de hoofdstad de duurste grote stad om je huis te verkopen. Ook zijn in de stad de verschillen in tarieven tussen makelaars het grootst. Zo scheelt het tarief tussen de goedkoopste en duurste makelaar voor dezelfde woning in Amsterdam gemiddeld 2.250 euro. Dat staat in het jaarlijkse, landelijke onderzoek naar makelaarstarieven van Mijn Verkoopmakelaar. Dat meldt ANP Expert Support. 

Gemiddeld ben je in Nederland voor het verkopen van je huis 5.100 euro kwijt aan een makelaar. In Amsterdam betaal je de hoofdprijs van gemiddeld 6.100 euro. Daartegenover staat Rotterdam als goedkoopste stad waar gemiddeld 4.500 euro wordt afgerekend voor de verkoop van een huis.

Als je de makelaarskosten van dit jaar vergelijkt met die van vorig jaar dan zijn de tarieven in Nederland gemiddeld gestegen met 650 euro. De grootste tariefstijging was in Amsterdam. Amsterdamse makelaars zijn nu 1.200 euro duurder dan vorig jaar. Na Amsterdam, stegen in Alkmaar de makelaarskosten het afgelopen jaar het hardst met 1.100 euro. Daarna volgen Haarlem (+1.000 euro) en Nijmegen (+750 euro). In bijna alle steden die in het onderzoek zijn betrokken stegen de makelaarstarieven het afgelopen jaar. Alleen in Groningen was er sprake van een kleine daling (-100 euro).

Comeback van de klassieke courtage

Opvallend is dat de klassieke courtage aan populariteit wint onder de makelaars, ten koste van een vooraf afgesproken vast bedrag. Waar vier jaar geleden nog in 56 procent van de gevallen makelaar een percentage van de verkoopopbrengst voorstelden, kiezen makelaars nu in 81 procent hiervoor.

Verschillen tussen een goedkope en dure makelaar voor dezelfde woning

Het onderzoek beperkt zich niet alleen tot verschillen tussen de steden. Ook is gekeken naar verschillen tussen makelaars die een tariefvoorstel voor dezelfde woning doen. Gemiddeld scheelt het aanbod van de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis in Nederland 1.850 euro. In Eindhoven is dit verschil het grootst: 3.050 euro. Van de betrokken steden kent Groningen het kleinste verschil tussen de goedkoopste en duurste makelaar. Gemiddeld ligt het hoogste en laagste tarief daar maar 900 euro uit elkaar.

Door: Nationale Bouwgids

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.