Vaste vergoeding voor grotere schades door aardbevingen Groningen

Ook Groningers met grotere schade door een aardebeving kunnen aanspraak gaan maken op een vaste vergoeding. Die vergoeding kan oplopen tot 10.000 euro, heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zaterdag laten weten.

Nu is er alleen een vaste vergoeding van 5000 euro voor kleinere schades door aardbevingen. Omdat daar geen uitgebreid onderzoek aan te pas komt, kan dit schadebedrag snel worden uitbetaald. De helft van de schademeldingen wordt al op deze manier afgehandeld, maar dan gaat het vooral om schades aan de rand van het gebied waar de aardbevingen voorkomen.

Meerdere aanvragen

IMG wil ook een vaste vergoeding voor grotere schadegevallen middenin het aardbevingsgebied. De hoogte van deze vergoeding hangt samen met onder meer de grootte van het huis en de plek in het aardbevingsgebied. Ook kunnen Groningers met aardbevingsschade straks meerdere keren een vaste vergoeding aanvragen.

Vooral in de kern van het aardbevingsgebied hebben bewoners meermaals schade. "Juist voor deze groep is het extra belangrijk om een eenvoudige procedure te bieden als alternatieve keuze voor de maatwerkaanpak", zegt bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het IMG. Hij stelt dat ook grotere schadegevallen eenvoudig kunnen worden afgehandeld met de ervaring die het schadeloket inmiddels heeft opgedaan.

Het IMG is van plan nog dit jaar met de hogere vaste vergoedingen te gaan werken.

Door: ANP