Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Kabinet helpt specifieke groep studenten met hypotheekpech door leenstelsel
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een specifieke groep oud-studenten helpen die nadeel ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat om de groep die als student de overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel heeft meegemaakt en tijdelijk na afstuderen een lagere hypotheek krijgt bij de bank dan ze financieel aankunnen. De bewindsman wil ervoor zorgen dat deze groep een hogere hypotheek af kan sluiten met behulp van een standaardverklaring.

Wie heeft gestudeerd onder de basisbeurs moet een studielening in 15 jaar aflossen. Voor studenten onder het leenstelsel is de termijn 35 jaar. Studenten die beide systemen hebben meegemaakt, mogen tussen een van deze aflossingsperiodes kiezen en krijgen na afstuderen twee jaar bedenktijd om een beslissing te nemen. Tot het einde van die bedenktijd gaan banken ervan uit dat deze pas afgestudeerden de voorkeur geven aan de optie van 15 jaar, die resulteert in een lagere hypotheek. De bank gaat daar ook van uit als ze van plan zijn voor de termijn van 35 jaar te kiezen die leidt tot een hogere hypotheek. Jeanet van der Laan (D66) vroeg om een oplossing voor deze benadeelde groep tijdens het wekelijkse vragenuur.

Studenten kunnen vroeger dan twee jaar na afstuderen hun keuze al maken, zegt Dijkgraaf. Hij wil een standaardverklaring opstellen waarmee betrokkenen aan kunnen tonen dat ze voor de termijn van 35 jaar hebben gekozen. Die kunnen ze laten zien aan hypotheekverstrekkers, die Dijkgraaf over wil halen om de afgestudeerden in dat geval een hogere lening aan te bieden. "Ik moet wel eerlijk zijn", zegt de minister, want ook afgestudeerden met zo'n verklaring in de hand mogen nog wisselen naar een aflossingsperiode van 15 jaar voordat de wettelijke bedenktijd voorbij is.

150.000 studenten

De bewindsman benadrukt dat het probleem speelt bij een relatief kleine groep. In totaal hebben ongeveer 150.000 studenten onder de basisbeurs en het leenstelsel gestudeerd. Een subgroep hiervan kan binnen twee jaar na afstuderen een huis kopen. Bij DUO komen ongeveer dertig meldingen per jaar binnen van studenten die met dit specifieke probleem zitten. De groep is in werkelijkheid groter omdat niet iedereen zich meldt, vermoedt de minister. Maar hij denkt dat het om niet meer dan enkele duizenden studenten gaat.

In het collegejaar 2023/2024 wordt de basisbeurs weer ingevoerd. Die bedraagt ongeveer 270 euro voor uitwonende en 110 euro voor thuiswonende studenten. De aflosperiode blijft 35 jaar voor studenten op het hbo en de universiteit. Vanaf dan geldt dezelfde aflosperiode voor mbo-studenten, die hun lening nu nog in 15 jaar moeten afbetalen.

Door: ANP

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.