Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwen op vertrouwen: Haak aan!

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De gemeente Delft doet mee aan het project ‘Bouwen op Vertrouwen’, een initiatief vanuit het programma ‘Doorbraak in dienstverlening’. Het project houdt in dat de overheid een stap terugdoet in (bouw)regelgeving en meer ruimte laat voor eigen initiatief van marktpartijen. Lucas Vokurka, wethouder Financiën en Onderwijs: “Vertrouwen is de basis. De overheid moet vraaggericht gaan denken en werken vanuit co-creatie.”

Inmiddels doen meer dan tien gemeenten en drie departementen mee aan ‘Bouwen op Vertrouwen’. En er komen steeds nieuwe aanmelders bij. “Dat grote animo begrijp ik wel”, aldus Vokurka. “Door de stilgevallen bouwsector ondervinden gemeenten een dramatische terugval in legesinkomsten. En los daarvan zijn steeds meer bestuurders en professionals het erover eens dat de overheidsopstelling in het bouwproces gedateerd is.”

Nieuwe rol
De deelnemers willen invulling geven aan een nieuwe overheidsrol in het proces van bouwen, vergunnen, toezichthouden en handhaven. “Er is meer ruimte nodig voor bouwers en initiatiefnemers, de overheidsrol moet kleiner.” Op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving hebben enkele voorlopergemeenten hun eerste maatregelen uitgewerkt. Vokurka: “Wij vinden bijvoorbeeld dat de overheid geen vergunning meer moet eisen voor kleine open aanbouwtjes waar omwonenden geen probleem mee hebben. Dat heeft in Delft geleid tot een vereenvoudiging van de vergunningstoetsing en binnen vastgestelde kaders een bouwmelding in plaats van een vergunning bij lichte bouwactiviteiten.”

Goede voorbeelden
Vokurka noemt nog meer voorbeelden waar de overheid een stap terug kan doen: “Moet de overheid de bouwtechnische kwaliteit van een ontwerp wel toetsen als de architect dat al aantoonbaar heeft gedaan? Moet de overheid wel toezicht houden op de bouwplaats als de vastgoedverzekeraar dat ook al doet? Kan de overheid niet afstappen van gedetailleerde voorschriften zoals kozijnkleur die in het handhavingsbeleid geen enkele prioriteit krijgen?”

Voordelen van nieuwe werken
De nieuwe manier van werken geeft ruimte aan initiatiefnemers en leidt tot lagere kosten, kortere doorlooptijden en meer flexibiliteit. “Dat komt omdat taken en verantwoordelijkheden duidelijk terechtkomen waar zij thuishoren. Bouwtoezicht bijvoorbeeld hoort niet (alleen) bij de gemeente, maar (ook) bij de opdrachtgever en de verzekeraar. En buren moeten veel vaker hun rol nemen in de beoordeling of een bouwwerk in de omgeving past. De rol van de gemeente is de afgelopen decennia veel te groot geworden”

Meer informatie
Gemeenten kunnen gebruikmaken van de maatregelen die initiatiefgemeenten al hebben uitgewerkt en ingevoerd. Ookkan iedereen meedoen aan de doorontwikkeling. Aanmelden kan via www.doorbraakindienstverlening.nl. Het programma 'Doorbraak in Dienstverlening' is een initiatief van meer danvijftig overheidsbestuurders, waaronder ook de VNG en KING. Het bundelt de krachten van overheidspartijen dievoorop willen lopen in dienstverlening aan burgers.

© Nationale Bouwgids

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.