Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogescholen: samen voor sterk BIM-onderwijs

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Hoe bereiden we een nieuwe generatie van bouwprofessionals zo goed mogelijk voor op de toekomstige BIM-praktijk? Het begin van het antwoord hierop kwam op 25 maart jl. van 14 hogescholen. In Zoetermeer ondertekenden zij bij Bouwend Nederland een intentieverklaring om samen te werken aan de versterking van het onderwijs, zowel met elkaar als met bouwpartijen. De intentieverklaring werd opgesteld in samenwerking met Bouwend Nederland en de Bouw Informatie Raad (BIR).

Het ‘sluitstuk van een mooie eerste etappe’, noemt Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen de ondertekening. Toen in 2012 duidelijk werd dat er landelijk grote verschillen waren in de kwaliteit, competenties en vaardigheden van afstudeerders, werd vanuit Zoetermeer de regie genomen. “Langzaam maar zeker ontstond een netwerk van bimmende HBO-docenten over heel Nederland die elkaar steeds beter wisten te vinden.”

Deel die kennis
Gelijk met de ondertekening draagt Bouwend Nederland zijn deel over aan de BIR, waar BIM-onderwijs een van de speerpunten is. Kennis delen is goed, benadrukt Verhagen: “Voor de leraar, de student, het bouwbedrijf, de opdrachtgever en dus voor de BV Nederland.” BIR-voorzitter Cees Brandsen ziet dat er nog wel een lange weg te gaan is voordat alle merites van BIM tot hun recht kunnen komen. “De ondertekening van de intentieverklaring is een goede stap naar de beloftevolle toekomst.”

Brandsen licht de BIM-doelen toe van de BIR, een overlegorgaan tussen opdrachtgevers, bouwers, installateurs, ingenieursbureaus, architecten en toeleveranciers. Het is onder meer de bedoeling om condities te creëren om eind van dit jaar te kunnen samenwerken met BIM open standaarden. Zijn oproep: “Geeft u vooral aan wat de BIR kan bijdragen aan het succesvol doorzetten van de intentie naar échte samenwerking in de onderwijspraktijk.”

Aantrekkingskracht
Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema hoopt dat BIM een groot probleem voor de installatiesector kan verhelpen: het te laat inschakelen van installatiebedrijven in het bouwproces, zodat zij hun kennis en kunde niet optimaal kunnen aanbieden. “BIM maakt het bovendien mogelijk naar energieverbruik van installaties te kijken in de ontwerpfase.”

Uneto-VNI is al langer bezig om de juiste randvoorwaarden voor werken met BIM te realiseren. Zo worden nu afspraken gemaakt om ETIM geschikt te maken voor BIM. Ook wordt er gewerkt aan een standaard voor rekenen en tekenen. “Alle lof voor deze intentieverklaring”, verzekert Siertsema het publiek. “BIM heeft aantrekkingskracht op nieuwe studenten en die hebben we hard nodig.”

Onderwijsmix
Vervolgens buigt een panel van twee onderwijs- en twee BIM-bouwspecialisten zich samen met de zaal over de toekomst van BIM in het onderwijs. “Laat de studenten ook kijken naar de sociale, bedrijfskundige en logistieke implicaties van BIM”, moedigt een aanwezige vanuit de zaal aan. Hoe doe je dat in de verzuilde structuur van het onderwijs?

Christoph Maria Ravesloot, lector Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid bij de Hogeschool Rotterdam, stelt gemengde ateliers voor, waarin niet alleen bouwkundige studenten, “maar ook afstudeerders van bijvoorbeeld technische bedrijfskunde en facility management samen werken aan een BIM-onderzoek vanuit hun discipline.”

Hartenkreet
Prima plan, zegt een ander, maar betrek daar dan ook bedrijven bij én universiteiten, dan benut je pas goed alle beschikbare kennis. Probleem is wel dat er door BIM een virtuele toekomst op ons afstormt zonder dat we weten hoe die eruit gaat zien. “Een van mijn zoons gaat waarschijnlijk de bouw in. Hoe hij straks BIM gaat gebruiken? Geen flauw idee”, vat BIM-specialist Bram Mommers dit zwarte gat samen.

Op het moment suprême positioneren alle vertegenwoordigers zich in een lange rij voor de handtekening op het convenant. Voor de borrel begint is er nog een laatste hartenkreet aan het bedrijfsleven van (mid)dagvoorzitter Maarten Kraneveld - ook adviseur van de BIR -: organiseer stageplekken, afstudeeropdrachten en werkbezoeken voor HBO-studenten. Goed voor hun toekomst én die van uw bedrijf!

bron: BIR Bouw Informatie Raad

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.