Normal_4674

ROTTERDAM (Novum) - Vestia gaat de komende jaren ten minste honderd van de 1150 banen schrappen.

Dat schrijft de in problemen gekomen Rotterdamse woningcorporatie maandag in een brief aan het eigen personeel. De corporatie belandde dit jaar aan de rand van de financiële afgrond door constructies met derivaten waarmee de woningcorporatie financiële risico's van een rentestijging probeerde af te dekken.

Vestia moest vervolgens door de alsmaar dalende rente een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden.

Om de komende jaren weer financieel gezond te worden had Vestia al aangekondigd geen nieuwe projecten meer op te starten en flink wat woningen te verkopen.

Ook moet de derivatenportefeuille worden afgebouwd. In de brief kondigt de corporatie aan ook te willen besparen op de bedrijfslasten.

De woningcorporatie gaat daarom onderzoeken hoe het aantal woonbedrijven - nu vijftien - kan worden teruggebracht. De corporatie wil zich daarbij gaan concentreren op Zuid-Holland.

Ook moet het aantal ondersteunende afdelingen worden teruggebracht van vier naar één. Vestia gaat onderzoeken 'welke omvang dit bedrijf moet hebben als we er rekening mee houden dat Vestia de komende jaren nauwelijks nog nieuwe projecten zal opstarten'.

De reorganisatie kost in ieder geval honderd voltijdbanen. Omdat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) de eerste reorganisatieplannen van Vestia onvoldoende vond, gaan dat er waarschijnlijk nog meer worden.

"De exacte personele invulling kan pas na 1 juli opgemaakt worden", schrijft Vestia, dat gedwongen ontslagen niet zegt uit te sluiten.