Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer tegen aanpassing hypotheekgarantiefonds

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de plannen om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen nog te laten gelden voor starters. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs de politieke partijen. Volgens de krant stemmen VVD, CDA en PvdA tegen de plannen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

De directeur van de stichting die de NHG beheert, Karel Schiffer, opperde maandag om de regels strenger te maken zodat minder potentiële huiseigenaren in aanmerking komen voor de garantie. De garantie moet in het voorstel vooral starters op de huizenmarkt in staat stellen een huis te kopen.

Volgens de PvdA is de timing van het voorstel slecht, omdat de huizenmarkt door de huidige crisis al in het slop zit. De VVD vreest dat door het voorstel de doorstroom op de huizenmarkt nog verder stokken. Het CDA wil op termijn wel naar het voorstel kijken, maar wil eerst dat de huizenmarkt weer vlot wordt getrokken. Alle drie de partijen wijzen erop dat de hoogte van het garantiebedrag de komende jaren al wordt teruggeschroefd naar 265 duizend euro.

In het systeem van de NHG wordt momenteel bij de aankoop van een huis een hypotheekgarantie tot maximaal 350 duizend euro verleend. Hierdoor blijft bij een eventuele gedwongen verkoop de huiseigenaar niet met een restschuld zitten. Ook voor de banken is het risico minder. Het risico komt echter bij de staat te liggen.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën waarschuwden recent voor de hoge risico's van deze staatsgarantie. Bij zeventig procent van de nieuw afgesloten hypotheken wordt momenteel een NHG afgegeven. Uit het vorige week gepubliceerde financieel jaarverslag van de rijksoverheid blijkt dat de staat vorig jaar voor ruim 136 miljard euro voor het fonds garant stond, een stijging van ongeveer tien miljard ten opzichte van 2010.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.