Normal_4729

DEN HAAG (Novum) - De vier grote steden staan achter de plannen om de woningmarkt te hervormen, zoals die deze week werden voorgesteld door vertegenwoordigers van de woningcorporaties, huurders, woningbezitters en makelaars. Dat lieten de wethouders wonen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vrijdag weten in een gezamenlijke verklaring.

Het plan voorziet in de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in de komende dertig jaar en in een extra huurverhoging van twee procent voor corporatiewoningen waarvan de huur beneden de marktprijs ligt. De gemeenten vinden het plan completer dan de weg die het demissionaire kabinet bewandelt. Dat wil alleen de huren van corporatiewoningen verhogen om de doorstroming te bevorderen, maar pakt de hypotheekrenteaftrek niet direct aan.

"We vinden een integrale aanpak van de woningmarkt belangrijk, waarin ook de hypotheekrenteaftrek wordt meegenomen", zegt een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Freek Ossel. Ossel en zijn drie collega's hopen dat het hervormingsplan na de verkiezingen snel wordt opgepakt door een nieuwe regering.