Normal_rss_entry-238375

Voor- en tegenstanders van de verduurzaming van woningen in de Tweede Kamer zijn onaangenaam verrast door de fouten die zouden zijn gemaakt bij de berekening van de kosten. PVV en PvdA willen dat de verantwoordelijke minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) naar de Kamer komt om tekst en uitleg te verschaffen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft sommige kosten van de vergroening niet meegenomen in zijn ramingen, heeft het bureau volgens de woningcorporaties toegegeven. Partijen die niet zo zwaar tillen aan de klimaatverandering, zoals PVV en Forum voor Democratie, zien hun vrees bewaarheid dat die verduurzaming burgers veel meer kost dan het kabinet doet voorkomen.

"Helaas krijgen we wéér gelijk over de astronomische kosten van de absurde 'transitie"', twittert FVD-voorman Thierry Baudet. PVV-leider Geert Wilders spreekt van "leugens van de Groene Kamer". "We zijn keihard voor de gek gehouden."

Signalen

CDA'er Erik Ronnes ving vorig jaar al signalen op dat er iets niet klopte. Hij wil weten of en hoe het kabinet de verduurzamingsplannen nu gaat aanpassen. Zijn GroenLinks-collega Tom van der Lee wil dat het kabinet geld bijlegt om huiseigenaren te helpen van wie meer blijkt te worden gevraagd.

Het PBL heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de koepel van woningcorporaties, die stelt dat het bureau heeft erkend dat het de kosten te laag heeft ingeschat.

Door: ANP