Normal_rss_entry-315622

Huurprijzen in de vrije sector zijn in het tweede kwartaal opnieuw gedaald. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 2 procent minder per vierkante meter dan een jaar eerder, maakt woningplatform Pararius op uit het huurwoningenaanbod op de eigen site. Vooral het wegblijven van expats tijdens de coronapandemie zorgt voor lagere huurprijzen, zo vermoeden onderzoekers. De daling van de gemiddelde huurprijs is al vier kwartalen aan de gang.

Door reisbeperkingen en de overstap naar thuiswerken kwamen er veel minder expats naar Nederland dan voorheen. Vooral in Amsterdam lijkt het gemis van die doelgroep verhuurders pijn te doen. Bij nieuwe huurcontracten was de gemiddelde prijs 21,53 euro per vierkante meter, 6,8 procent minder dan een jaar eerder.

In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,6 procent tot 15,58 euro per vierkante meter. Ook in Den Haag en Eindhoven gingen de prijzen omlaag, maar in mindere mate. Van de vijf grootste Nederlandse steden onttrok alleen Utrecht zich aan neergaande prijzen. In de Domstad bleven de prijzen gelijk op 17,81 euro per vierkante meter.

Niet overal goedkoper

Niet in alle regio's worden huurwoningen in de vrije sector goedkoper. Zo stegen ze in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Flevoland wel. In die laatste provincie zijn Almere en Lelystad opvallende stijgers, met prijsstijgingen van respectievelijk 7,9 en 12,5 procent. Volgens Pararius zijn gemeenten net buiten de grote steden in de Randstad populair bij huurders die niet de hoofdprijs willen betalen voor hun woning.

Door: ANP