Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwbedrijf wil als eerste in Nederland heel huis bouwen met robot

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Familiebedrijf Plegt-Vos zegt als eerste bouwbedrijf in Nederland hele woningen te gaan bouwen met robots. "Tot aan de wc-pot aan toe", aldus algemeen directeur Theo Opdam. Een nieuwe fabriek in Almelo is naar verwachting begin volgend jaar volledig operationeel en dan kan het bedrijf kant-en-klaarhuizen en -appartementen bouwen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout.

"Aan het begin van de lijn gaat er materiaal in en aan het eind komt er bijvoorbeeld een hele gevel uit", aldus Plegt-Vos. De onderdelen van de woning worden dan op locatie in elkaar gezet. Een huis kan binnen een dag worden opgebouwd en kan binnen een week gereed worden gemaakt in te wonen.

Dat maakt volgens Opdam het bouwen van huizen goedkoper en milieuvriendelijker. Door de standaardisatie van het productieproces worden kosten bespaard. Daarnaast hoeft een huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar worden gezet en niet te worden opgebouwd. Daardoor zijn er fors minder transportbewegingen nodig en wordt er minder afval geproduceerd.

Minder arbeid

Door deze manier van werken hoeft er op de bouwplaats minder arbeid te worden verricht. "Alleen al voor een wc moeten elf verschillende beroepen langskomen, zoals loodgieters, elektriciens en stukadoors. Die moeten allemaal met een autootje heen-en-weer rijden", zegt Opdam. De robots produceren daarnaast veel minder afval doordat er minder kapot gaat tijdens de bouw en er minder overnieuw moet worden gedaan. Doordat er op de bouwplaats veel minder handelingen hoeven te worden verricht is het proces ook nog eens veiliger en is er minder sprake van geluidsoverlast, aldus Opdam.

Plegt-Vos kan straks 1500 woningen per jaar produceren en dat aantal wordt de komende jaren verder uitgebreid door de bouw van nieuwe fabriekshallen. Opdam verwacht dat de eerste volledig door robots gebouwde woning in maart of april in elkaar wordt gezet. Het familiebedrijf heeft de ambitie om binnen de komende drie jaar 80 procent van zijn woningen met behulp van robots te gaan bouwen.

Prefab

Bouwbedrijf VolkerWessels laat weten dat sinds 2014 gebruikt wordt gemaakt van prefab, het bouwen in de fabriek van voorgeproduceerde onderdelen die op locatie worden geassembleerd tot een volledig huis. VolkerWessels schat in dat 15 procent van de woningen die het bouwt op locatie in elkaar wordt gezet. "Alleen bij het assembleren en bij de afwerking komt nog handwerk te pas", zegt een woordvoerster.

Vanwege de grote voordelen van dat proces heeft het bouwbedrijf de ambitie om dat percentage de komende jaren te laten groeien. "Maar lang niet alle locaties, zoals vakantieparken en wijken met vrijstaande huizen waar we bouwen, zijn daarvoor geschikt", aldus VolkerWessels.

Bouwbedrijf BAM kon op korte termijn geen informatie geven over de ontwikkeling van de robotisering van woningbouwprojecten.

Door: ANP

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.