Nationale Bouwgids

NBG Utiliteitsbouw nieuws

Normal_1631715000

Vertegenwoordiger omwonenden: Tata moet tijdens ombouw dicht


Het is uitstekend dat Tata Steel Nederland voor productie op waterstof heeft gekozen, maar tot die tijd zou de staalfabriek in IJmuiden tijdelijk de deuren moeten sluiten. Dat zegt voorzitter Jan de Jong van de Stichting Schapenduinen, die spreekt namens een aantal stichtingen die de belangen van de omwonenden van Tata Steel en de natuur vertege...

Normal_rss_entry-324645

Tata Steel bouwt productie met kolen af en gaat over op waterstof


Staalconcern Tata Steel gaat in Nederland bij zijn staalproductie overstappen op aardgas en uiteindelijk op waterstof. Daarmee kan net zo goed staal gemaakt worden als met kolen, maar het zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Een eerder plan om CO2 op te slaan in de Noordzee is van tafel.

Normal_rss_entry-324751

CBS: recordaantal mensen aan het werk, veel vraag naar lassers en plaatwerkers


Het aantal mensen dat werkt is gestegen tot recordhoogte. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt 69,5 procent van de 15 tot 75-jarigen deel aan de arbeidsmarkt. Dat komt neer op 9,1 miljoen mensen. Verder meldde het CBS dat het aantal WW-uitkeringen voor de zevende maand op rij is gedaald. Het aantal uitkeringen ligt lager da...

Normal_rss_entry-324523

Vakbond CNV: veiligheid werkplek staat voorop


Een veilige werkplek staat altijd op nummer één. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op het besluit van het demissionaire kabinet om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Bij oplopende besmettingen zou het kabinet de maatregelen daarom weer moeten herzien, aldus CNV.

Normal_rss_entry-324262

Onderzoek Arcadis: 6 biljoen euro nodig voor energietransitie


Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden, is wereldwijd onder andere een investering nodig van zeker 6 biljoen euro in hernieuwbare energie. Dat komt neer op 7 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het geld moet onder meer worden gebruikt voor uitbreiding van de netwerken, maar ook gestoken worden in energietec...

Normal_rss_entry-324294

Staatsgreep Guinee zorgt voor hoogste aluminiumprijs in 13 jaar


De prijs voor aluminium is naar het hoogste niveau in dertien jaar gestegen. Het toch al krappe aanbod van het metaal kreeg een verdere knauw door de militaire staatsgreep in Guinee. Het Afrikaanse land is rijk aan bauxietgesteente, waaruit aluminium wordt vervaardigd.

Normal_rss_entry-324259

Ballast Nedam: impact duurdere bouwmaterialen beperkt


Bouwbedrijf Ballast Nedam ondervindt naar eigen zeggen nog geen grote hinder van de gestegen kosten van materialen en grondstoffen zoals hout, plastic en ijzer. De impact op het bedrijf is tot dusver beperkt, aldus de onderneming bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Ballast Nedam zegt terug te kijken op een goed halfjaar.

Normal_rss_entry-323992

Verf duurder in de winkel door gestegen grondstofprijzen


Verf is duurder geworden bij bouwmarkten in Nederland. Bouwmarkten als Gamma, Karwei en Praxis bevestigen dat ze hogere inkoopprijzen moeten doorberekenen aan de consument. Verfproducenten kampen met hoge grondstofprijzen en leveringsproblemen door wereldwijde logistieke moeilijkheden.

Normal_1631106603

Renovatie Betty Asfalt loopt uit, kerstshow Dolman verplaatst


De verbouwing van theater het Betty Asfalt Complex in Amsterdam duurt langer dan gepland. Het ziet ernaar uit dat het complex pas weer begin 2022 de deuren kan openen. Daardoor moet cabaretier Paul Haenen met zijn populaire eindejaarsvoorstelling voor het eerst in drie decennia uitwijken naar een andere locatie.

Normal_rss_entry-323751

Bouwbedrijf BAM verkoopt Duitse werkmaatschappij BAM Deutschland


Bouwonderneming BAM trekt zijn handen af van zijn Duitse werkmaatschappij BAM Deutschland. De onderneming uit Bunnik bereikte overeenstemming over de verkoop aan Zech Group en Gustav Zech Foundation. Ook dochterondernemingen BAM Immobilien-Dienstleistungen en BAM Sports gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Normal_rss_entry-323394

Groene waterstof moet uitstoot haven Rotterdam helpen verlagen


Het Havenbedrijf Rotterdam gaat samen met de Duitse energieleverancier Uniper een fabriek voor de productie van groene waterstof op de Maasvlakte bouwen. Het project moet helpen bij het terugdringen van de uitstoot in de haven, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Normal_rss_entry-322798

Voor provincie Noord-Holland zijn grenzen bereikt bij Tata Steel


De provincie Noord-Holland wil dat de landelijke politiek in actie komt, nu blijkt dat omwonenden van Tata Staal worden blootgesteld aan veel schadelijke stoffen. "De grenzen zijn bereikt en er zijn forse keuzes nodig. Wij spannen ons als provincie, gemeenten en omgevingsdiensten maximaal in, met alles wat ons ter beschikking staat. Maar er is m...

Normal_rss_entry-322789

Onderzoek: uurtarief freelancers stijgt met 6 procent


Freelancers hanteren voor opdrachten dit jaar gemiddeld een uurtarief van 46 euro. Dat is 6 procent meer in vergelijking met vorig jaar, concludeert freelance-platform Hoofdkraan.nl na bestudering van meer dan 10.000 uitgebrachte offertes.

Normal_rss_entry-320986

Stijgende materiaalkosten kosten bouwer BAM soms werk


De hoge prijzen voor materialen en personeelskosten zorgen er soms voor dat bouwer BAM opdrachten misloopt. "Een aanbesteding duurt soms wel een tijd en nu is de prijs voor staal bijvoorbeeld een stuk hoger. Dan kan de prijs veel hoger uitvallen dan we eerder verwacht hadden", legt topman Ruud Joosten uit. "Soms schrikken opdrachtgevers daarvan ...

Normal_rss_entry-320946

Onderzoek: winkelleegstand in centra grote steden loopt op


De leegstand in de stadscentra van grote steden is de afgelopen maanden opgelopen. Die steden hebben volgens onderzoeksbureau Locatus meer te lijden onder de gevolgen van corona dan andere winkelgebieden. Zo winkelen mensen liever dicht bij huis, blijven toeristen weg en zijn mensen veel meer online gaan winkelen.

Normal_rss_entry-320771

EuroParcs neemt Zeeuwse camping over en gaat flink verbouwen


EuroParcs heeft de camping Kreekebos in het Zeeuwse Westkapelle overgenomen. Volgens het vakantieparkenconcern, momenteel ook bekend als de shirtsponsor van voetbalclub Feyenoord, zorgt de overname voor een versterking van de positie van het bedrijf aan de Nederlandse kust. Daarmee speelt EuroParcs onder meer in op Duitse vakantiegangers.

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht