Nationale Bouwgids

NBG Utiliteitsbouw nieuws

Normal_center-of-distribution-gaa45f2c82_1280

Meerderheid Kamer wil bouw distributiecentra op ongewenste plekken tegengaan


Gemeenten en provincies moeten actief de bouw van nieuwe distributiecentra op ongewenste plekken tegengaan. Hiertoe heeft het CDA een motie ingediend, die ondertekend is door zes andere partijen in de Tweede Kamer. De verwachting is dus dat tijdens de stemming een meerderheid voor de motie is. Dit meldt RTL Nieuws. 

Normal_builder-at-the-construction-site-2021-12-13-23-00-44-utc

Omscholen naar een beroep in de bouw: werkgevers kunnen weer subsidie aanvragen


Werkgevers kunnen sinds maandag 26 september 2022 weer aanspraak maken op financiële ondersteuning van de Omscholingsregeling voor het laten omscholen van één of meer medewerkers naar een beroep in de bouw. Dat meldt Bouwend Nederland.

Normal_rss_entry-379307

Energiebedrijven volgens ACM te laat met tariefverhoging


Energiebedrijven die deze week een tariefverhoging hebben aangekondigd waren daar volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) te laat mee. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Energiebedrijven beroepen zich op de branchevoorwaarden, maar volgens de ACM moeten klanten minimaal dertig dagen de tijd hebben ...

Normal_modern-elementary-school-building-2022-03-04-02-22-39-utc

Bouw basisschool in Oost-Souburg toch voortgezet


De bouw van basisschool De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg gaat toch door. Hoewel de locatie verkeerd is, wil de gemeente Vlissingen bouwen. De gemeente laat een extern adviesbureau onderzoeken of de foute locatie gelegaliseerd kan worden om te voorkomen dat het gebouw opnieuw afgebroken moet worden. Dat meldt Omroep Zeeland.

Normal_smiling-electrician-fixing-electric-cable-on-ceili-2022-01-04-23-26-18-utc-min__1_

Vooral krapte op arbeidsmarkt onder ingenieurs, elektriciens en machinemonteurs


De krapte op de arbeidsmarkt is zo hoog opgelopen dat er in alle beroepsgroepen sprake is van een tekort aan personeel. De arbeidsmarkt was halverwege dit jaar twee keer zo krap als een jaar eerder, becijferde uitkeringsinstantie UWV.

Normal_rss_entry-378984

Tata Steel mag toch verder met nieuwe staaloven in Velsen-Noord


Tata Steel mag toch verder met een nieuwe staaloven op het industrieterrein in Velsen-Noord, die volgens het staalbedrijf belangrijk is voor de verduurzaming. De rechtbank had in januari nog de vergunning vernietigd nadat bezorgde omwonenden een zaak hadden aangespannen, maar de Raad van State heeft dat in hoger beroep teruggedraaid. Volgens de ...

Normal_modern-teacher-and-technology-for-lesson-remotely-2021-09-02-23-26-22-utc-min__1_

Nieuwe tijdelijke locatie International School Utrecht


De gemeente Utrecht en International School Utrecht (ISUtrecht) hebben een nieuwe tijdelijke locatie gevonden voor het schoolgebouw, dat zich nu bevindt in Papendal. Deze tijdelijke huisvesting is vanaf het schooljaar 2023-2024 gereed voor twaalfhonderd leerlingen. Dat meldt de gemeente Utrecht.

Normal_plannen_voor_nieuw_gebouw_juliana_van_stolbergschool_in_kapelle

Hoogste punt nieuwbouw Leidse basisscholen


In Leiden heeft de nieuwbouw van de openbare basisscholen De Meerpaal en De Tweemaster vrijdag 16 september 2022 het hoogste punt bereikt. Ook onderwijswethouder Abdelhaq Jermoumi was bij de feestelijke gelegenheid aanwezig. Dat meldt Sleutelstad.nl.

Normal_rss_entry-378752

MKB-Nederland niet blij met looneis FNV


De looneis van vakbond FNV, die een automatische prijscompensatie in de lonen wil zien, is "gigantisch stom". Dat vindt Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, in een reactie op de voorstellen van de bond. Een automatische compensatie zou nu neerkomen op een loonsverhoging met 12 procent.

Normal_rss_entry-378326

Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd


Bij Tata Steel zijn de afgelopen vijf jaar 35 incidenten geweest waarbij asbest betrokken was. Rond die incidenten zijn 1825 medewerkers geregistreerd als mogelijk blootgesteld aan asbest, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

Normal_cropped-view-worker-with-perforator-during-demolit-2022-06-14-00-07-47-utc-min__1_

Eerste deel van Het Streek Lyceum in Ede gesloopt


In Ede is deze week gestart met de sloop van een deel van christelijke scholengemeenschap Het Streek Lyceum aan de Bovenbuurtweg. Allereerst maakte de vleugel met gymzalen kennis met de sloophamer. Het is de opmaat tot de bouw van een compleet nieuwe school. Dat meldt Edestad.nl.

Normal_rss_entry-378151

Kwart energie-intensieve bedrijven verwacht verlies te draaien door hoge prijzen


Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een zogenoemde 'flitspeiling'. Volgend jaar loopt dat aantal verder op, zo is de verwachting.

Normal_rss_entry-378190

Liander heeft primeur in Leeuwarden met oplossing krapte op stroomnet


In Leeuwarden heeft netbeheerder Liander het bedrijf D4 bereid gevonden de komende jaren zijn stroomvraag terug te schroeven tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet. Daardoor ontstaat ruimte op het net en krijgen acht andere ondernemers die op de wachtlijst staan per donderdag hun gewenste elektrisch vermogen, meldt de netbeheerder.

Normal_rss_entry-377999

Lager gasverbruik zorgde voor minder uitstoot broeikasgassen


De uitstoot van broeikasgassen is in het tweede kwartaal van dit jaar met 9 procent afgenomen afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de mindere uitstoot verband met de daling van het aardgasverbruik in de industrie, landbouw en gebouwde omgeving. Dit was in het eerste kwartaal v...

Normal_rss_entry-378007

Arnhems bedrijf gaat wereldtournee Coldplay van stroom voorzien


De Arnhemse scale-up Wattsun gaat mee op wereldtournee met de Britse band Coldplay. Het bedrijf gaat de concerten voorzien van stroom. Onder meer door middel van een speciale dansvloer waarop publiek al dansend energie opwekt. In juli staat Coldplay in de Johan Cruijff Arena.

Normal_rss_entry-378016

Ballast Nedam verwacht dit jaar omzetgroei van meer dan 10 procent


Bouwconcern Ballast Nedam heeft in de eerste zes maanden van het jaar een bedrijfsresultaat behaald van 23,9 miljoen euro, tegen 14,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. "We staan er goed voor", zegt bestuursvoorzitter Kemal Sağlam in een verklaring. Het bedrijf voorziet positieve langetermijnvooruitzichten voor de bouwsector in eigen l...

NBG Nieuwspartners

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht