Nationale Bouwgids

NBG Utiliteitsbouw nieuws

Normal_rss_entry-275882

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer


Hoewel wordt onderzocht hoe het tijdelijke Tweede Kamergebouw meer 'coronaproof' kan worden gemaakt, gaat de verhuizing komende zomer gewoon door. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops ziet te veel nadelen als de verhuizing toch weer wordt uitgesteld.

Normal_rss_entry-276164

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen


De door het kabinet aangekondigde CO2-taks is een strop voor de Nederlandse baksteenindustrie, waarschuwt de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De heffing zal de behoefte aan bakstenen en dakpannen niet laten afnemen, maar het kleine aantal Nederlandse fabrikanten zal "ernstig verzwakken", aldus de brancheorganisatie.

Normal_nederzetting_marker_wadden._foto__marten_van_dijl__beeld_via_persbericht_natuurmonumenten_

Nederzetting Marker Wadden genomineerd voor Stedenbouw Award


De nederzetting op Marker Wadden is genomineerd voor de ARC Stedenbouw Award. Het is een van de drie “excellente stedenbouwkundige plannen” volgens de jury. Dit meldt Natuurmonumenten. 

Normal_rss_entry-274780

Miljard extra om stikstofuitstoot bouw te beperken


Het kabinet trekt tussen 2021 en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Een half miljard van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, melden ingewijden na berichtgeving door verschillende media. De andere helft van het bedrag blijft nog even op de plank l...

Normal_rss_entry-273654

Voorzitter Arib wil verhuizing Tweede Kamer uitstellen in verband met corona


Kamervoorzitter Khadija Arib wil de verhuizing van de Tweede Kamer in verband met de verbouwing van het Binnenhof voorlopig afhouden. Deze signalen hebben verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) bereikt, waarop hij leden van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een brief heeft gestuurd. Bronnen bevestigen een be...

Normal_rss_entry-273895

101e KLM-huisje is handelshuis De Moriaan in Den Bosch


Het nieuwste Delfts blauwe huisje van KLM staat in Den Bosch. Nummer 101 is het 800 jaar oude Bossche handelshuis De Moriaan, zo meldde de maatschappij traditiegetrouw op zijn verjaardag, de 101e.

Normal_rss_entry-273040

Installatiebranche: 'Alle scholen voor winter voorzien van ventilatie lukt nooit'


Het gaat nooit lukken om alle scholen in Nederland voor de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Volgens voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) komt de installatiebranche daarvoor capaciteit tekort. Hij denkt dat voor veel scholen thuisonderwijs de enige manier is om op een verantwoord...

Normal_rss_entry-272969

Helft scholen zit in gebouw dat niet of slechts deels voldoet aan ventilatie-eisen


De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

Normal_rss_entry-273013

Kade Amsterdam mogelijk ingestort door overbelasting en boten


Het instorten van een kade in de Amsterdamse binnenstad is vermoedelijk ontstaan door overbelasting op het terrein achter de kade tijdens werkzaamheden. Ook de smalle bocht die de schepen op die plek moeten maken heeft mogelijk geleid tot schade aan het metselwerk en het opwoelen van de bodem. Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma aan de gemeent...

Normal_rss_entry-272651

Kamer wil duidelijkheid over mogelijke misstanden Tata Steel


De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich duidelijker uitspreekt over vermeende misstanden bij Tata Steel. Vanuit de kas van het staalbedrijf in IJmuiden zouden via schimmige constructies jaarlijks miljarden wegvloeien naar de Indiase moedermaatschappij, meldde het Noordhollands Dagblad afgelopen weekeinde op basis van eigen onderzoek.

Normal_rss_entry-272757

Bouwconcern BAM schrapt mogelijk honderden banen


Bouwconcern BAM gaat vanwege de coronacrisis waarschijnlijk honderden banen schrappen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen.

Normal_rss_entry-272361

Station Den Haag Holland Spoor weer open na lange verbouwing


De gemeente den Haag opent maandagmorgen het vernieuwde station Den Haag HS en de bijbehorende nieuwe fietsenstalling voor 2.500 fietsen. De stad en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. De reizigerstunnel is verlengd waarmee het station volgens het stadsbestuur een kwalitatief goed OV-knoo...

Normal_rss_entry-272366

Grote brand in loods met caravans in Burgh-Haamstede


In een grote loods met caravans aan de Serooskerkseweg bij het Zeeuwse Burgh-Haamstede heeft een grote brand gewoed in de nacht van zondag op maandag. De brand is rond 23.30 uur ontstaan en de brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastgelegen loodsen.

Normal_rss_entry-272243

Odette liet Zeeuwse brandweer 108 keer uitrukken: veel schade aan gebouwen


Storm Odette heeft Brandweer Zeeland tot zaterdagochtend 108 keer aan het werk gezet, voor bijna de de helft van de keren in Zeeuws-Vlaanderen. Grote takken en zelfs hele bomen vielen op gebouwen waaronder huizen. Daken raakten los.

Normal_depot_boijmans_van_beuningen._foto__ossip_van_duivenbode__beeld_via_bvb_

Depot Boijmans Van Beuningen technisch voltooid: dit weekend bezoekers welkom


Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, heeft zijn technische voltooiing bereikt. Het spiegelende gebouw in het Museumpark in Rotterdam werd ontworpen door MVRDV en is gebouwd door BAM Bouw en Techniek. Komend weekend krijgen ruim 7.500 bezoekers de primeur, zij kunnen tijdens de Zilveren Opening een...

Normal_rss_entry-272033

ABN AMRO verwacht krimp bouwsector in 2021


De Nederlandse bouwsector zal volgend jaar naar verwachting met 3 procent krimpen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de bouw.

NBG Nieuwspartners

NBG Bouwvacatures

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht