Nationale Bouwgids

NBG Utiliteitsbouw nieuws

Normal_rss_entry-246611

Kabinet op dood spoor met stikstofbeleid


Een dag nadat de landbouwlobby het stikstofoverleg met minister Carola Schouten (Landbouw) staakte, maken ook milieuorganisaties duidelijk dat het kabinet ook niet op hun steun hoeft te rekenen met de huidige plannen. Volgens Mobilisation for the Environment (MOB), Greenpeace en vereniging Leefmilieu zit het kabinet "op een dood spoor". Ze voors...

Normal_rss_entry-246447

Markt voor verhuur kantoren en bedrijfsruimte hard geraakt door corona


De markt voor verhuur van kantoren en bedrijfsruimte merkt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de cijfers. Het investeringsvolume in de markt was afgelopen maand meer dan de helft lager dan in maart 2019, en er werd een derde minder kantoorruimte in gebruik genomen, stelt vastgoedspecialist Cushman & Wakefield.

Normal_rss_entry-246453

Legionella voorkomen in waterleidingen door kranen te open


Gebouwbeheerders moeten tijdens de coronacrisis waterleidingen goed blijven doorspoelen om legionella in kraanwater te voorkomen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Dunea. Door de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, wordt er nauwelijks meer kraanwater gebruikt in onder meer scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellin...

Normal_rss_entry-246478

Weer uitstel invoering Omgevingswet


De grootste wetswijziging sinds 1848, de Omgevingswet, wordt opnieuw uitgesteld. Een verantwoorde inwerkingtreding volgend jaar is door alle maatregelen in verband met de coronacrisis niet meer mogelijk, aldus minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu).

Normal_rss_entry-245662

Elektriciteitsverbruik met 10 procent gedaald door coronacrisis


Het elektriciteitsverbruik in Nederland is door de coronacrisis een tiende lager dan gebruikelijk. Dat meldt Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen.

Normal_rss_entry-245728

Drie maanden geen huur voor rijksmusea om coronacrisis


Rijksmusea hoeven drie maanden geen huur te betalen aan het Rijk. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) hoopt de musea, die door de coronacrisis in één klap hun inkomsten zagen opdrogen, zo erdoor te helpen. Ze "betreurt" de verwarring die het kabinet heeft gewekt over de duur van het verbod op voorstellingen en andere bijeenkomsten, waardoo...

Normal_rss_entry-245659

Elektriciteitsprijzen dalen flink door lagere aardgasprijs


De prijs van elektriciteit in Nederland is vorig jaar flink omlaaggegaan. Dat meldt TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Ook in andere West-Europese landen daalden de elektriciteitsprijzen hard, vooral omdat aardgas en kolen fors goedkoper werden.

Normal_rss_entry-245685

'Bouw werkt aan protocol om werkzaamheden veilig voort te zetten'


Bouwend Nederland werkt samen met het RIVM en het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een protocol om de werkzaamheden in de bouw veilig voort te zetten ondanks de coronapandemie. Dat heeft Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen laten weten in het Radio 1-programma Spraakmakers.

Normal_rss_entry-245461

'Bouwsector wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'


De Nederlandse bouwsector wacht een hardere klap van de coronacrisis dan die van de kredietcrisis in 2008, waarschuwt branchevereniging Bouwend Nederland. De lobbyorganisatie verwacht een krimp van de sector van meer dan 5 procent, tegenover de 3,7 procent krimp als gevolg van de bankencrisis die twaalf jaar geleden uitbrak.

Normal_rss_entry-244333

Hornbach verwacht minder omzet wegens corona


De Duitse doe-het-zelfketen Hornbach verwacht in het lopende boekjaar minder omzet te draaien dan eerder gedacht vanwege het nieuwe coronavirus. In meerdere landen moest de winkelketen zijn vestigingen tijdelijk sluiten vanwege de voorschriften van overheden. In Nederland blijven de vijftien Hornbach-winkels voorlopig nog wel open.

Normal_rss_entry-243876

Megastallen branden vaker af dan reguliere stallen


Megastallen gaan veel vaker in vlammen op dan reguliere stallen. Het aantal stalbranden is de afgelopen acht jaar fors toegenomen. Meer dan een miljoen dieren kwamen daarbij om, blijkt uit onderzoek van Investico.

Normal_rss_entry-243566

Bouwend Nederland voorziet nog geen sluiting bouwplaatsen


Branchevereniging Bouwend Nederland zegt nog geen signalen te hebben gekregen dat het werk op bouwplaatsen op korte termijn wordt stilgelegd. Wel komt het al voor dat sommige werkplekken zijn afgesloten. Wat de schade van de coronacrisis voor de Nederlandse bouwsector tot nu toe bedraagt, kan Bouwend Nederland nog niet zeggen.

Normal_rss_entry-242404

Tata Steel: er worden niet 3000 maar 1250 banen geschrapt in Europa


Staalconcern Tata Steel wil bij de grootscheepse reorganisatie van zijn Europese activiteiten minder banen schrappen dan eerder aangekondigd. De eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden wil het aantal arbeidsplaatsen in Europa nu met 1250 verlagen, blijkt uit een brief van Europees topman Henrik Adam aan het personeel. Eerder kondigde h...

Normal_rss_entry-242108

Vijftig mensen geëvacueerd door brand snackbar Rotterdam


Zeker vijftig mensen zijn opgevangen in een sportcentrum in Rotterdam nadat ze hun huis uit moesten vanwege een brand in een snackbar aan de Schiedamseweg. De veiligheidsregio Rijmondveilig meldt dat zestien panden zijn ontruimd. De bewoners van de woningen boven en naast de snackbar kunnen deze nacht niet terug naar huis vanwege rook- en waters...

Normal_rss_entry-241956

Instortingsgevaar door grote brand in bedrijvenpand Helmond


In een pand met meerdere bedrijven aan de Vossenbeemd in Helmond heeft zaterdagochtend vanaf 04.00 uur een zeer grote brand gewoed. De brandweer meldde rond 09.00 uur dat de brand onder controle is, maar dat met een kraan enkele delen van de gevel worden weggehaald in verband met instortingsgevaar.

Normal_rss_entry-241685

Stikstofmodellen voldoen nu maar verbetering is nodig


De meet- en rekenmethodes voor stikstof die de overheid hanteert zijn van voldoende wetenschappelijke kwaliteit. Wel zijn verbeteringen nodig om dat zo te houden, en om onzekerheden te verkleinen. Dat meldt een adviescollege dat daar op verzoek van landbouwminister Carola Schouten onderzoek naar heeft gedaan.

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht