Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vertegenwoordiger omwonenden: Tata moet tijdens ombouw dicht

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Het is uitstekend dat Tata Steel Nederland voor productie op waterstof heeft gekozen, maar tot die tijd zou de staalfabriek in IJmuiden tijdelijk de deuren moeten sluiten. Dat zegt voorzitter Jan de Jong van de Stichting Schapenduinen, die spreekt namens een aantal stichtingen die de belangen van de omwonenden van Tata Steel en de natuur vertegenwoordigen. "Pas als de productie veilig kan voor de gezondheid zou Tata weer verder moeten produceren."

De Jong loopt met zijn medestanders al enige tijd te hoop tegen de uitstoot en vervuiling die de voormalige Hoogovens veroorzaakt. "We zijn erg geschrokken dat topman Hans van der Berg van Tata onlangs een advertentie in kranten zette maar het daarin niet over gezondheid had", aldus De Jong. Hij denkt dat Tata Steel met de aankondiging vlak voor een belangrijk debat tijd probeert te winnen.

De keuze voor waterstof in plaats van kolen is prima, vindt De Jong die de milieuvoordelen inziet. Maar de omwonenden schieten daar nog jaren niets mee op. "De fabriek moet nog aangelegd worden en infrastructuur ontwikkeld. Dat duurt jaren."

Aangifte

Advocate Bénédicte Ficq, die eerder dit jaar namens ruim 1100 mensen en tien stichtingen aangifte deed tegen Tata Steel, vindt de aankondigingen van Tata Steel ook niet voldoende. Voor haar cliënten is het belangrijk dat de smerigste onderdelen van het hoogovencomplex zo snel mogelijk worden gesloten. Ze wijst erop dat er in de omgeving ook kinderen buiten spelen, die daarbij met allerlei schadelijke stoffen in aanraking komen. Een meerjarenplan als waarmee Tata Steel nu is gekomen, lost dat niet op.

Ook poetst de stap de strafbaarheid van de vervuiling van de afgelopen jaren niet weg, aldus Ficq die doorgaat met de strafzaak. De advocate staat onder meer nabestaanden bij, omwonenden met gezondheidsklachten, ernstig zieke (oud-)medewerkers en mensen die vanwege gezondheidsklachten verhuisd zijn.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.