Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakbonden eisen meer loonsverhoging voor cao Metaal & Techniek

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De kans dat kleine metaalbedrijven te maken krijgen met stakingen wordt steeds groter. Vakbonden FNV, CNV en De Unie zien niets in voorstellen die werkgevers tijdens een extra ingelaste onderhandelingsronde deden voor een nieuwe cao Metaal & Techniek. Onder meer over het loon en een regeling voor zware beroepen lopen de standpunten te ver uiteen.

De bonden zullen snel een ultimatum stellen aan werkgevers in de sector, maar verwachten daar niet veel van. Als hun eisen niet worden ingewilligd zijn "acties en stakingen onvermijdelijk", meldt FNV. "Deze sector heeft kennelijk behoefte aan stakingen en andere acties", zegt CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra.

Ze eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent voor de bijna 320.000 werknemers die onder de cao vallen en vinden het bod van de werkgevers veel te mager. Die boden een nominale loonsverhoging die bij een gemiddeld salaris op 1,4 procent loonsverhoging neerkomt. Daarmee zouden werknemers er door de toegenomen inflatie op achteruitgaan, vrezen de bonden.

Eerder met pensioen

Directeur Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die namens verschillende werkgeversorganisaties onderhandelt, verdedigt het loonbod. Medio 2019 werd er namelijk een cao afgesloten die tot 1 oktober liep en jaarlijks in 3,4 procent meer loon voorzag. "Dat was dus gedurende de coronamaanden", zegt hij. "Als je die periode neemt en bij ons huidige loonbod optelt, heb je een stijging van de koopkracht."

De vakbonden willen ook dat oudere werknemers met een zwaar beroep drie jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken. Follon is bereid daarover te praten, maar wil dan ook "minder effectieve" maatregelen om oudere werknemers te ontzien aanpassen. Zo zou volgens hem de maximale leeftijd waarop je als werknemer verplicht kan worden tot overwerk best kunnen worden opgerekt, tot afgrijzen van de bonden. "De werknemer is met de huidige techniek veel vitaler dan pak 'm beet twintig jaar geleden", beargumenteert Follon.

De cao Metaal &Techniek geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.