Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ontwerpfout en scheuren zorgden voor instorten NEC-tribune

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In het onderste deel van de ingestorte staantribune in het Goffertstadion in Nijmegen zaten gerepareerde scheuren en kleinere, niet-gerepareerde scheuren. Er is ook een ontwerpfout gemaakt in de wapening van de tribune. Daardoor kon het onderste deel van de tribune de belasting van 93 springende supporters niet aan.

De tribune stortte op 17 oktober in na de wedstrijd NEC-Vitesse. Er raakte niemand gewond. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV presenteerde vrijdag de tussentijdse resultaten van het onderzoek naar de "uitermate ernstige gebeurtenis", zoals burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het uitdrukte. Volgens ingenieur Erik Middelkoop moeten alle tribunes in het Goffertstadion onderzocht worden op veiligheid, want bij alle onderste rijen van de tribunes zijn tientallen gerepareerde scheuren en honderden kleinere, niet-gerepareerde scheuren gevonden.

Stadion tot 2022 dicht

Het Goffertstadion blijft in elk geval tot 2022 gesloten voor publiek. Maar als het hele stadion onveilig blijkt gaat het veel langer duren, zei NEC-directeur Wilco van Schaik. NEC is druk op zoek naar andere locaties om te spelen, maar dat verloopt niet soepel. Van Schaik denkt zelfs aan de bouw van een tijdelijk stadion op een grasveld en heeft offertes aangevraagd wat dat gaat kosten. De gemeente Nijmegen is eigenaar van het Goffertstadion, dat in 1999 nog helemaal is gerenoveerd. Het stadion wordt ook jaarlijks op veiligheid onderzocht, aldus de gemeente Nijmegen.

'Springende meute was te veel'

De tribune kon een maximale belasting van 400 kilo per kubieke meter aan. Het springen van de Vitessesupporters veroorzaakte een veel hogere belasting. Daardoor raakte de eerste rij overbelast en brak doormidden. De ontdekte scheuren, die duidelijk zichtbaar waren, vormden daarbij een veiligheidsprobleem. "De tribune kon 93 rustig zittende mensen wel dragen, maar een springende meute was te veel", aldus Middelkoop. Royal HaskoningDHV verwacht in februari klaar te zijn met het hele onderzoek.

Door: ANP

02 september '24 (11:03)

Windmolens en zonnepanelen producenten zetten ze steeds vaker uit

DEN HAAG (ANP) - Producenten zetten hun windmolens en zonnepanelen steeds vaker uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan nodig is in eigen land en dan wat ze kunnen exporteren naar het buitenland. Op zulke momenten valt er namelijk niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het jaar al 532 uur dat de prijs te laag was, meldt het platform Energieopwek.nl. Over heel 2023 was dat 445 uur.

23 juli '24 ( 8:18)

Nieuwe huurders gevonden voor leegstaande Big Bazar-winkels

Het grote winkelvastgoedconcern Wereldhave, bekend van winkelcentra als Eggert in Purmerend en De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, ziet zijn huuropbrengsten aantrekken. Vorig jaar ontstonden er nog lege plekken in de winkelcentra van het beursgenoteerde bedrijf door het omvallen van winkelketen Big Bazar, maar inmiddels hebben al die winkels weer een nieuwe huurder gekregen.

23 juli '24 ( 7:17)

Krimp in bedrijfsinvesteringen na flinke groei in 2023

Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.