Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schadeafhandeling watersnood Limburg duurt al vier maanden en moet sneller

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De schadeafhandeling na de overstromingen in Limburg moet veel sneller, vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Ruim vier maanden na de watersnood hebben nog maar 46 gedupeerden hun schade vergoed gekregen door de overheid. In totaal hebben 1833 mensen schade aan hun woning of bedrijf gemeld.

PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop vindt het "wrang" dat nog zoveel mensen op hun geld wachten. Hij wil van demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat) weten hoe deze mensen "zo snel mogelijk" hun schadevergoeding kunnen krijgen. Laura Bromet (GroenLinks) sluit zich daarbij aan en Kamerlid Barry Madlener (PVV) vindt dat er "snel gehandeld" moet worden.

Uitbetaling 

Visser zegt de zorgen van de partijen te begrijpen en die ook te delen. Volgens haar wordt er inmiddels snelheid gemaakt met de schadeafhandeling en is er nu al 1,5 miljoen euro aan gedupeerden uitgekeerd. "We zien de teller oplopen" en ook de komende maanden worden er "flinke stappen vooruit" gezet, aldus de bewindsvrouw. Van de ruim 1800 meldingen zijn er bij ongeveer 1000 taxaties gedaan. Daarvan liggen er ongeveer 275 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die zich bezighoudt met de uitbetaling.

Madlener en Bromet

Onder meer Madlener is "niet onder de indruk" van het verhaal van de minister. Hij vindt 1000 taxaties in vier maanden tijd te weinig en zegt dat het sneller moet kunnen. Ook Bromet vindt dat Visser "erg vanuit de overheid redeneert" en te weinig oog heeft voor de mensen die al maanden geen uitzicht op compensatie hebben.

Drukte in de bouwsector

Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat de overstromingen tot 250 miljoen euro schade hebben veroorzaakt. De afhandeling van die schade kan nog lange tijd duren, omdat de bouwsector al erg druk is en het lastig is om aan genoeg bouwmaterialen te komen.

Door: ANP

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.