Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer interesse in kantoorruimtes op Funda, minder in horecalocaties

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De interesse in commercieel vastgoed, zoals kantoren, bedrijfsruimten, horeca en winkels is in het laatste kwartaal van vorig jaar toegenomen. Dat meldt de zakelijke tak van vastgoedplatform funda, funda in business. De interesse in kantoorruimtes is daarbij gestegen, terwijl de interesse in horecalocaties juist weer afnam na een stijging in het derde kwartaal. Dit lijkt volgens funda te komen door de coronamaatregelen, die vanaf half november werden aangescherpt.

Het totaal aantal bekeken bedrijfspanden op het platform lag 17 procent hoger dan een kwartaal eerder. Daarmee kwam tegen het slot van het jaar een eind aan de dalende lijn die begin 2021 werd ingezet. Ook het aantal contactaanvragen met bedrijfsmakelaars steeg tussen het derde en vierde kwartaal, met 14 procent.

De interesse in kantoorruimtes steeg niet alleen ten opzichte van het derde kwartaal in 2021, maar ook ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Volgens bestuursvoorzitter Joost Dop van funda geven makelaars aan dat de vraag in de kantorenmarkt ook is veranderd, doordat vanwege de coronacrisis anders wordt gekeken naar de inrichting van kantoren en werkplekken.

Andere indeling

"Bedrijven bereiden zich voor op het nieuwe normaal en zoeken daarvoor passende ruimte", verklaarde Roy Duijn, vennoot en bedrijfsmakelaar Vastgoed bij Snelder Zijlstra. Volgens Duijn is de omvang van de kantorenruimtes die worden gevraagd even groot als voor de coronacrisis, maar wordt de ruimte anders ingedeeld. Voor het eerst bewegen volgens hem ook de wat grotere kantoorzoekers zich in de markt.

In het vierde kwartaal van 2021 werden 10 procent meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op funda in business dan in het derde kwartaal. Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op het platform staat echter. Door de toenemende interesse en het afnemende aanbod wordt ook op de markt van commercieel vastgoed de concurrentie op beschikbaar aanbod steeds groter.

Door: ANP

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.