Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vastgoedbedrijven merken herstel uit de crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Beursgenoteerde vastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (URW) en Wereldhave merken dat het herstel uit de crisis vorig jaar is ingezet, ondanks dat de corona nog altijd voor uitdagingen zorgt. URW spreekt in een handelsupdate vooral van een sterk herstel van de omzetten bij huurders "behaald in de extreem moeilijke context van Covid-19". Bij Wereldhave is onder meer de balans versterkt en kwam er geld vrij voor het verbouwen van winkelcentra.

URW stelt onder meer vast dat de waarde van de bezittingen is gestabiliseerd. Vooral op huren voor de langere termijn lukte het de onderneming om de huren te verhogen. Daarnaast heeft URW werk gemaakt van het afbouwen van de schulden. Van de beoogde 4 miljard euro aan bezittingen die van de hand wordt gedaan, is 62 procent afgestoten. Daarbij wil het bedrijf vooral minder aanwezig zijn in de Verenigde Staten.

URW is onder andere uitbater van winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het bedrijf merkte dat de lockdown in het slot van 2021 de opbrengsten geen goed deden. De totale bezoekersaantallen lagen in de tweede helft van vorig jaar op 81 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, voor de crisis.

Huurinkomsten

De huurinkomsten van het bedrijf kwamen voor het hele jaar uit op 1,7 miljard euro. Dat was 3,7 procent minder dan vorig jaar, mede door verkopen van panden. Het terugkerende nettoresultaat kwam met ruim 1 miljard euro ook iets lager uit dan een jaar eerder. Met name in Europa daalde de huurinkomsten van winkelcentra, mede door de hogere leegstand en het gegeven dat URW een deel van de gemiste inkomsten van huurders op zich nam. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk stegen de huurinkomsten met respectievelijk 12,7 en 26,4 procent.

Wereldhave, dat onder andere verspreid over Nederland tal van winkelcentra uitbaat, maakte bekend zijn laatste twee bezittingen in Frankrijk te zullen verkopen. Maar alleen voor de juiste prijs, aldus het bedrijf. Verder merkt Wereldhave dat het in veel winkelcentra nodig is om bestemmingen zoals wonen en gezondheidszorg toe te voegen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen al twee van dit soort Full Service Centers gerealiseerd.

De bezettingsgraad van de winkels lag op 96 procent. Daarbij werd onder meer een nieuwe huurder gevonden voor het voormalige pand van Hudson's Bay in Tilburg. Het bedrijf zag de huurinkomsten met 6,3 procent dalen tot bijna 125 miljoen euro.

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.