Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vastgoedbedrijven merken herstel uit de crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Beursgenoteerde vastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (URW) en Wereldhave merken dat het herstel uit de crisis vorig jaar is ingezet, ondanks dat de corona nog altijd voor uitdagingen zorgt. URW spreekt in een handelsupdate vooral van een sterk herstel van de omzetten bij huurders "behaald in de extreem moeilijke context van Covid-19". Bij Wereldhave is onder meer de balans versterkt en kwam er geld vrij voor het verbouwen van winkelcentra.

URW stelt onder meer vast dat de waarde van de bezittingen is gestabiliseerd. Vooral op huren voor de langere termijn lukte het de onderneming om de huren te verhogen. Daarnaast heeft URW werk gemaakt van het afbouwen van de schulden. Van de beoogde 4 miljard euro aan bezittingen die van de hand wordt gedaan, is 62 procent afgestoten. Daarbij wil het bedrijf vooral minder aanwezig zijn in de Verenigde Staten.

URW is onder andere uitbater van winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam. Het bedrijf merkte dat de lockdown in het slot van 2021 de opbrengsten geen goed deden. De totale bezoekersaantallen lagen in de tweede helft van vorig jaar op 81 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, voor de crisis.

Huurinkomsten

De huurinkomsten van het bedrijf kwamen voor het hele jaar uit op 1,7 miljard euro. Dat was 3,7 procent minder dan vorig jaar, mede door verkopen van panden. Het terugkerende nettoresultaat kwam met ruim 1 miljard euro ook iets lager uit dan een jaar eerder. Met name in Europa daalde de huurinkomsten van winkelcentra, mede door de hogere leegstand en het gegeven dat URW een deel van de gemiste inkomsten van huurders op zich nam. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk stegen de huurinkomsten met respectievelijk 12,7 en 26,4 procent.

Wereldhave, dat onder andere verspreid over Nederland tal van winkelcentra uitbaat, maakte bekend zijn laatste twee bezittingen in Frankrijk te zullen verkopen. Maar alleen voor de juiste prijs, aldus het bedrijf. Verder merkt Wereldhave dat het in veel winkelcentra nodig is om bestemmingen zoals wonen en gezondheidszorg toe te voegen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen al twee van dit soort Full Service Centers gerealiseerd.

De bezettingsgraad van de winkels lag op 96 procent. Daarbij werd onder meer een nieuwe huurder gevonden voor het voormalige pand van Hudson's Bay in Tilburg. Het bedrijf zag de huurinkomsten met 6,3 procent dalen tot bijna 125 miljoen euro.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.