Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tijdelijke woonplekken Oekraïners straks mogelijk studentenhuisvesting

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De kantoorpanden en andere leegstaande gebouwen die nu worden omgebouwd tot tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen kunnen in de toekomst ook worden gebruikt voor studentenhuisvesting, zegt kenniscentrum Kences. "We zien dit als een kans", aldus directeur Jolan de Bie.

Volgens de organisatie is er momenteel een tekort van 26.500 woningen voor studenten en dat aantal loopt komende jaren verder op. Kences roept al langer op leegstaand vastgoed om te bouwen tot woonruimte voor studenten.

Uitzondering tijdens vluchtelingencrisis

"Daar worden normaal de vergunningen niet voor verleend", legt De Bie uit. "Nu tijdens deze vluchtelingencrisis kan het wel." Ze begrijpt dat de oorlogssituatie dingen mogelijk maakt die in normale tijden niet lukken. "Ik probeer het van de positieve kant te zien. Als de vluchtelingen op een gegeven moment weer weg zijn, kunnen mogelijk studenten in de woningen, al is het maar tijdelijk."

Zowel Kences als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) weet niet of studenten die bijvoorbeeld anti-kraak wonen uit hun huizen worden gezet vanwege de komst van de Oekraïense vluchtelingen. "Ik heb nog geen verhalen gehoord", aldus LSVb-voorzitter Ama Boahene. Ook zij is positief over de woonruimte die erbij komt door het ombouwen van panden voor vluchtelingen. "Dat er nu soepeler met de regelgeving wordt omgegaan, juichen we toe."

Problemen met studentenhuisvesting overduidelijk

Wel vindt Boahene het "heel vreemd" dat de problemen met studentenhuisvesting die "overduidelijk zijn" al jaren niet worden aangepakt. Aan het begin van dit studiejaar sliepen er studenten op campings. "Er moesten zelfs studenten in bushokjes slapen. Dat dat men dat zomaar laat gebeuren, vind ik heel raar."

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.