Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bedrijven mogelijk 22 miljard meer kwijt aan energie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De sterk opgelopen prijzen voor gas en elektriciteit kunnen het Nederlandse bedrijfsleven tot wel 22 miljard euro kosten. Dat berekenden economen van ABN AMRO in een sectorrapport. De glastuinbouw, de industrie, de bouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn daarbij het meest kwetsbaar voor de stijgende energieprijzen.

Bij de berekening gaat de bank ervan uit dat het bedrijfsleven voor de helft van het energieverbruik variabele tarieven betaalt. Volgens de kenners kunnen meer bedrijven in de problemen komen als meer energiecontracten aflopen. De kosten voor energie zijn in de berekening dit jaar vijf keer hoger dan in 2019. Door de oorlog in Oekraïne zullen de energietarieven nog minstens tot het voorjaar van 2023 hoog blijven, verwachten de economen.

Verder meent ABN AMRO dat het doorberekenen van de hogere kosten niet vanzelfsprekend is. Dat komt mede door de concurrentiedruk. Daarnaast speelt mee dat bedrijven contracten zijn aangegaan voor een bepaalde prijs, en dat gedurende het productieproces de kosten oplopen. Dit speelt bijvoorbeeld in de bouw waar grondstoffen en materialen gedurende projecten duurder zijn geworden.

Inhaaleffect

De stijgende prijzen worden ook door de consument gevoeld. Het raakt aan de koopkracht en het vertrouwen en dat is slecht nieuws voor winkelbedrijven en horeca die nog herstellende zijn van de coronacrisis. Dit herstel duurt mogelijk langer omdat mensen minder snel geneigd zijn om geld uit te geven, of gewoonweg minder te besteden hebben.

De kenners van ABN AMRO verwachten evengoed dat de economie dit jaar met 3,1 procent zal groeien. Dat komt vooral door de sterke vraag, waarbij eindafnemers de hogere prijzen nog betalen, en mensen ook nog graag naar de kroeg of een restaurant gaan omdat dit door corona lang niet mogelijk was. Maar in de loop van het jaar zal het inhaaleffect minder worden.

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.