Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alle kamers in Paleis Het Loo zitten weer op de plek waar ze horen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Alle kamers en vertrekken in Paleis Het Loo in Apeldoorn zitten weer op de plek waar ze horen. In de loop van de eeuwen hadden sommige vertrekken een andere bestemming gekregen of werden ze helemaal niet meer gebruikt, maar tijdens de renovatie die vier jaar heeft geduurd heeft elke kamer weer de oorspronkelijke bestemming en inrichting gekregen. In het vernieuwde Loo is onder meer een origineel ingerichte stijlkamer van prins Bernhard te zien. "Het Loo ziet er van binnen nu echt anders uit. En ook de beplanting in de tuinen is weer helemaal zoals dat in de zeventiende eeuw hoorde", aldus een woordvoerster van het paleis.

Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kochten Het Loo in 1684. Toen zij koning en koningin van Engeland werden, gaven ze het gebouw "majesteitelijke allure" en lieten er twee vleugels aanbouwen. Wilhelmina was tot haar dood in 1962 de laatste koninklijke bewoonster van het paleis, dat zij als haar favoriet beschouwde. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben nog enkele jaren in een zijvleugel gewoond. Vanaf 1984 is Paleis Het Loo een nationaal museum en het gebouw is eigendom van de Staat. De Oranjes geven er nog wel af en toe een feest.

Het paleis is nooit eerder zo ingrijpend gerenoveerd. Er is bijvoorbeeld 4300 vierkante meter asbest verwijderd. Er is een lift aangebracht, zodat mindervaliden naar de bovenverdiepingen kunnen. Alle houten vloeren zijn geboend en van een laag hoogglanslak ontdaan, want dat bestond in zeventiende eeuw niet. Op vloeren zijn lopers aangebracht. Alle kroonluchters zijn hersteld en hebben ledverlichting gekregen. Vaklieden uit de hele wereld hebben tapijten geknoopt, gordijnen geborduurd en wandbespanningen en vitrages hersteld.

Kosten

Tijdens de renovatie werden in hoeken en gaten van het paleis antieke gebruiksvoorwerpen gevonden. Zo zat in een loodzware houten kist een opvouwbaar veldbed dat koning Willem II heeft gebruikt. Ook is er een met schapenvacht bespannen rolstoel gevonden, die de Oranjes konden gebruiken voor minder mobiele gasten. Dergelijke stukken zijn ondergebracht in het centraal depot in Amersfoort.

Het is niet duidelijk hoeveel het hele project kost. De eerste fase behelsde de renovatie van het paleis en de asbestsanering. De renovatiewerkzaamheden zijn volgens een woordvoerster binnen het budget gerealiseerd. Maar doordat er veel meer asbest werd aangetroffen dan voorzien, werd het budget voor het verwijderen en herstellen daarvan met 5 miljoen euro overschreden.

Ondergrondse uitbreiding

Paleis Het Loo kan nog niet vooruitlopen op de kosten van de ondergrondse uitbreiding. Deze 5000 vierkante meter grote ruimte, voorzien van een glazen dak, vormt na oplevering in 2023 de hoofdingang van het paleis. "De werkzaamheden van de ondergrondse uitbreiding zijn nog gaande en lopende het project zullen we geen nadere uitspraken doen", aldus de woordvoerster. "Uiteraard worden ook wij getroffen door hogere grondstofprijzen en vertragingen die impact hebben op de budgetten. Aan het eind van het project zullen we hierover een toelichting geven."

Door: ANP

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.