Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor groene staalproductie heeft Tata Steel nieuwe installaties en ovens nodig

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tata Steel wil in 2030 minstens 30 procent minder broeikasgassen uitstoten. In het klimaatplan dat de staalfabriek maandag overhandigt aan Milieudefensie staat dat het bedrijf in 2035 de uitstoot met 75 procent wil terugbrengen. In 2050 wil Tata het staal compleet CO2-neutraal produceren.

Het bedrijf is momenteel verantwoordelijk voor 8 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Het staalbedrijf berekent dat Tata Steel met het klimaatplan bijdraagt aan meer dan 5 procent van de beoogde vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland. In 2030 wil Nederland bijna de helft minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990.

Om de uitstoot te verminderen wil Tata bij de staalproductie overgaan van steenkool op waterstof. Daarvoor zijn bepaalde installaties en elektrische ovens nodig. Deze zomer werken technici deze ontwerpen uit. Ondertussen vraagt Tata de nodige vergunningen ervoor aan. Tussen 2026 en 2028 moeten de installaties worden gebouwd. In 2029 wil Tata Steel ze in gebruik nemen. Dan kunnen fabrieken die nog steenkool gebruiken langzaam worden uitgefaseerd, staat in het klimaatplan, waar Milieudefensie Tata Steel en 28 andere bedrijven om had gevraagd.

Strakke deadlines

Dat zijn strakke deadlines, beaamt een woordvoerster, waarvoor Tata Steel de hulp nodig heeft van de provinciale en landelijke overheid. "Denk bijvoorbeeld aan het verlenen van vergunningen voor nieuwe, duurzame fabrieken. Of aan de infrastructuur die ontworpen moet worden rondom de fabriek." Ook is de realisatie van het plan sterk afhankelijk van de prijs van waterstof en is het plan niet "economisch haalbaar zonder steun van de overheid".

Het bedrijf is inmiddels al wel aan de slag gegaan met het klimaatplan. "Op ons eigen terrein maken we bijvoorbeeld de fabrieken klaar. Ook hebben we een aansluiting geregeld met TenneT op het hoogspanningsnet, zegt de woordvoerster. Hierdoor krijgt Tata Steel windenergie, dicht bij waar deze wordt opgewekt.

Tata Steel benadrukt in een brief aan Milieudefensie dat het graag in contact blijft met de organisatie over de "reis naar een groene en schone staalproductie in Nederland".

Door: ANP

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.