Energieopslag met waterbuffers gebouwd bij Sportcampus in Leidsche Rijn

De Sportcampus in Leidsche Rijn wordt het eerste grote bestaande gebouw in Nederland dat volledig aardgasvrij en energieneutraal is zonder het netwerk te overbelasten. En dat op een innovatieve manier: met drie enorme waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij. Vastgoedwethouder Eelco Eerenberg gaf maandag het startsein voor de aanleg van deze waterbuffers. Dat meldt de gemeente Utrecht.

Energieopslag met waterbuffers heeft een groot voordeel ten opzichte van andere groene energie. Alleen gebruikmaken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijke piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait, is er juist weer een gebrek aan energie. Met waterbuffers echter is het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer die nodig is. De bijna driehonderd zonnecollectoren en zevenhonderd zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op.

Drie voetbalvelden

In de Sportcampus zijn het Leidsche Rijn College en sporthal Sportcampus gehuisvest. Het enorme gebouw heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Aan het begin van het nieuwe schooljaar is de Sportcampus volledig aardgasvrij en energieneutraal.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres