Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KPN breidt positie op Nederlandse glasvezelmarkt verder uit

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
KPN breidt positie op Nederlandse glasvezelmarkt verder uit
KPN blijft groeien op de Nederlandse glasvezelmarkt. Het telecombedrijf dekt met samenwerkingspartner Glaspoort inmiddels twee derde van Nederland af, ofwel ongeveer 5,5 miljoen huishoudens. KPN is daarmee koploper op de glasvezelmarkt. Het concern zegt ook gestage vooruitgang te boeken bij het aansluiten van woningen en het activeren van nieuwe glasvezellijnen.

KPN investeert jaarlijks gemiddeld bijna 600 miljoen euro in de aanleg van glasvezelverbindingen. Het bedrijf verwacht dat tegen 2026 ongeveer 80 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot glasvezel. Hiermee behoort Nederland tot de best verbonden landen van Europa. "Betrouwbare en veilige connectiviteit staat centraal in onze strategie en daarmee draagt KPN wezenlijk bij aan de digitale weerbaarheid van Nederland", aldus KPN-topman Joost Farwerck bij de bekendmaking van kwartaalcijfers.

Het bedrijf stelt op dit moment in bijna 250 steden, dorpen en bedrijventerreinen bezig te zijn met de aanleg van glasvezel.

De omzet nam in het tweede kwartaal op jaarbasis met bijna 6 procent toe tot 1,47 miljard euro. Volgens KPN droegen alle segmenten van de diensten van het bedrijf bij aan de hogere omzet. De onderneming zei ook positiever te worden over de winstgevendheid in heel dit jaar. Daarbij is de verwachting voor het bedrijfsresultaat licht naar boven bijgesteld.

24 juli '25 (11:32)

Enexis: 9 000 zakelijke klanten wachten op stroomaansluiting

Ruim 9000 zakelijke klanten van netbeheerder Enexis staan momenteel in de wachtrij voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting, ondanks recordinvesteringen in het elektriciteitsnet. Dat zijn er ruim duizend meer dan vorig jaar. Omdat het stroomnet in veel plaatsen vol zit, groeit de kans op overbelasting en storingen.

17 juli '25 (10:26)

Nederland heeft meer ASML's nodig, zeggen onderzoekers van TNO

Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.

17 juli '25 ( 8:51)

Schiphol: uitspraak rechter lost zonnepanelenprobleem niet op

Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".

15 juli '25 ( 9:02)

Nederlandse gasproductie daalt, afname op zee neemt af

De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

30 april '25 (12:07)

Raad van State staat meer plannen voor windparken toe

De bouw van meerdere windparken kan doorgaan, oordeelde de Raad van State woensdag. Tegenstanders vonden dat plannen en vergunningen moesten worden ingetrokken, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in juni 2020. Daar gaat de hoogste bestuursrechter niet in mee.

30 april '25 ( 8:47)

Verkoopprijzen in Nederlandse industrie blijven stijgen

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

10 april '25 ( 8:37)

Industriële productie blijft groeien in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de industriële productie 1 procent hoger dan in februari 2024. Het is de tweede opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

10 februari '25 ( 8:37)

Opnieuw minder productie in Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie heeft in december opnieuw minder geproduceerd dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging de industriële productie met 4,4 procent omlaag op jaarbasis. De Nederlandse industrie kampt al langere tijd met lagere orders en een zwakke bedrijvigheid. Ook in de voorgaande zeventien maanden kromp de productie op jaarbasis.

04 februari '25 ( 8:35)

Nederlandse industrie groeit licht in 2025, verwacht ING

De Nederlandse industrie keert in 2025 na twee moeizame jaren weer terug naar groei, verwachten kenners van ING. Hoewel de verwachte productiegroei van 1 procent niet hoog is, vormt die volgens de bank wel een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5 procent krimp in 2024. De groei wordt onder meer veroorzaakt door de verbeterde koopkracht van consumenten, die dankzij hogere lonen en een afnemende inflatie meer gaan uitgeven.