Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen nieuw be­stem­mings­plan en geen ver­gun­ning voor Brou­wersei­land

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Geen nieuw be­stem­mings­plan en geen ver­gun­ning voor Brou­wersei­land
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft terecht het nieuwe bestemmingsplan voor de ontwikkeling van Brouwerseiland niet vastgesteld en hiervoor geen omgevingsvergunning verleend. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 6 juli. Het project is volgens de Afdeling bestuursrechtspraak in strijd met de Wet natuurbescherming, meldt de Raad van State. 

Projectontwikkelaar Brouwerseiland B.V. en een ontwikkelingsmaatschappij willen bij de Brouwersdam 13 kunstmatige eilanden aanleggen met ruim 240 recreatiewoningen, 70 hotelvilla’s, 350 ligplaatsen en diverse andere voorzieningen, zoals een restaurant en ligplaatsen voor boten. In 2017 stelde de gemeente daarvoor een bestemmingsplan vast en verleende hiervoor een vergunning, maar de Afdeling bestuursrechtspraak vernietigde beide in april 2019, onder meer omdat de gevolgen voor de omliggende natuurgebieden niet goed in kaart waren gebracht.

Schadelijk voor omliggende natuurgebieden

De initiatiefnemers wilden na deze uitspraak door met het project en pasten hierop hun plannen aan. De gemeente weigerde echter het aangepaste bestemmingsplan vast te stellen en de vergunning te verlenen, omdat het project waarschijnlijk schadelijk zal zijn voor omliggende natuurgebieden. Daarmee is het plan in strijd met de Wet natuurbescherming, aldus de gemeente. De initiatiefnemers zijn het daar niet mee eens. Zij voeren ook aan dat zij voor dit project met de gemeente een exploitatieovereenkomst hebben gesloten en dat de gemeente op basis daarvan verplicht was om het bestemmingsplan vast te stellen en de vergunning te verlenen.

Exploitatieovereenkomst

De exploitatieovereenkomst tussen de initiatiefnemers en de gemeente bevat geen verplichting voor de gemeente om het bestemmingsplan Brouwerseiland vast te stellen en de vergunning te verlenen voor het project. Er staat wel in dat de gemeente een bestemmingsplanprocedure voor het project Brouwerseiland zal opstarten. Aan die verplichting heeft de gemeente naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak ook voldaan. De gemeente heeft verder geen toezegging  gedaan waarop de initiatiefnemers mochten vertrouwen dat het bestemmingsplan zou worden vastgesteld. 

Natuurgebieden

De belangrijkste reden voor de gemeenteraad om het aangepaste bestemmingsplan niet goed te keuren zijn de mogelijke nadelige gevolgen voor omliggende natuurgebieden. Het ging daarbij vooral om de stikstofuitstoot van verkeer richting Brouwerseiland dat gebruikmaakt van het transferium Port Zélande. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt allereerst dat deze stikstofuitstoot had moeten worden meegenomen in het stikstofonderzoek. Dat is niet gebeurd. Maar als dat was gebeurd, dan is de conclusie dat het project Brouwerseiland zou leiden tot een hogere stikstofuitstoot op de natuurgebieden. Dat is in strijd met de Wet natuurbescherming, aldus de Raad van State.

Door: Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.