Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Grootverbruikers energie vrezen gastekort: airco niet vol aan

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Nederlandse consumenten en bedrijven moeten veel meer bewust worden gemaakt van mogelijke gastekorten. Dat zegt voorzitter Hans Grünfeld van de VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers. "Er wordt nu weinig aandacht aan besteed, maar ook nu moeten we energie besparen. We zouden bijvoorbeeld kunnen vertellen dat de airco niet op volle kracht aan hoeft, ook al is het heet."

De noodzaak om energie te besparen werd deze week ook duidelijk gemaakt door het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De organisatie stelde dat het code rood is voor Europa als Rusland de gaskraan dichtdraait. Daar bovenop kwam een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat waarschuwde voor een zware recessie in sommige Europese landen, tenzij de Europese Unie samenwerkt en gas deelt.

Daarmee komt een rapport van de Gasunie van vorige week, waarin gesteld werd dat Nederland deze winter doorkomt zonder gastekort, in een ander daglicht te staan. Grünfeld herhaalt zijn eerdere kritiek op dat rapport dat goed nieuws bracht, mits aan veel voorwaarden werd voldaan. "Ik zie met enige verbazing hoe in Nederland de overheid en andere partijen nogal laconiek aankijken tegen de gassituatie."

Alle hens aan dek

Volgens Grünfeld is het verre van zeker dat aan alle randvoorwaarden van de Gasunie wordt voldaan. "Er is nog heel veel onzeker, maar het is nu alle hens aan dek." Zo moet Nederland zorgen dat de gasopslag zo vol mogelijk raakt. Bovendien kan het hier goed gaan, maar in Duitsland niet. "En dan merken we hier ook de gevolgen. We kunnen ons beter nu al voorbereiden op een letterlijk en figuurlijk ijzige winter."

De IMF-oproep tot vergaande samenwerking binnen Europa is niet onterecht, weet Grünfeld. "Alle landen hebben nu een eigen aanpak." Dat zei ABN AMRO-econoom Hans van Cleef ook al eerder in het Financieele Dagblad waarin hij erop wees dat Duitsland veel meer bezig is met het besparen van energie en Hongarije al de energienoodtoestand afkondigde. Hij zei dan ook niet gerustgesteld te zijn door het verhaal van de Gasunie.

Samenwerking fysiek lastig

De Europese samenwerking tussen landen is fysiek lastig, aldus Grünfeld van de VEMW. "Ons hele gasnetwerk is ingericht op het vervoeren van gas van het oosten naar het westen, niet andersom."

Als alles toch goed gaat, dan staat na de winter het volgende probleem voor de deur. Dan moeten we ons weer gaan voorbereiden op de winter erna.

Door: ANP

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.