Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootverbruikers energie vrezen gastekort: airco niet vol aan

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlandse consumenten en bedrijven moeten veel meer bewust worden gemaakt van mogelijke gastekorten. Dat zegt voorzitter Hans Grünfeld van de VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers. "Er wordt nu weinig aandacht aan besteed, maar ook nu moeten we energie besparen. We zouden bijvoorbeeld kunnen vertellen dat de airco niet op volle kracht aan hoeft, ook al is het heet."

De noodzaak om energie te besparen werd deze week ook duidelijk gemaakt door het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De organisatie stelde dat het code rood is voor Europa als Rusland de gaskraan dichtdraait. Daar bovenop kwam een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat waarschuwde voor een zware recessie in sommige Europese landen, tenzij de Europese Unie samenwerkt en gas deelt.

Daarmee komt een rapport van de Gasunie van vorige week, waarin gesteld werd dat Nederland deze winter doorkomt zonder gastekort, in een ander daglicht te staan. Grünfeld herhaalt zijn eerdere kritiek op dat rapport dat goed nieuws bracht, mits aan veel voorwaarden werd voldaan. "Ik zie met enige verbazing hoe in Nederland de overheid en andere partijen nogal laconiek aankijken tegen de gassituatie."

Alle hens aan dek

Volgens Grünfeld is het verre van zeker dat aan alle randvoorwaarden van de Gasunie wordt voldaan. "Er is nog heel veel onzeker, maar het is nu alle hens aan dek." Zo moet Nederland zorgen dat de gasopslag zo vol mogelijk raakt. Bovendien kan het hier goed gaan, maar in Duitsland niet. "En dan merken we hier ook de gevolgen. We kunnen ons beter nu al voorbereiden op een letterlijk en figuurlijk ijzige winter."

De IMF-oproep tot vergaande samenwerking binnen Europa is niet onterecht, weet Grünfeld. "Alle landen hebben nu een eigen aanpak." Dat zei ABN AMRO-econoom Hans van Cleef ook al eerder in het Financieele Dagblad waarin hij erop wees dat Duitsland veel meer bezig is met het besparen van energie en Hongarije al de energienoodtoestand afkondigde. Hij zei dan ook niet gerustgesteld te zijn door het verhaal van de Gasunie.

Samenwerking fysiek lastig

De Europese samenwerking tussen landen is fysiek lastig, aldus Grünfeld van de VEMW. "Ons hele gasnetwerk is ingericht op het vervoeren van gas van het oosten naar het westen, niet andersom."

Als alles toch goed gaat, dan staat na de winter het volgende probleem voor de deur. Dan moeten we ons weer gaan voorbereiden op de winter erna.

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.