Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's
Het Korps Commandotroepen (KCT) heeft een nieuwe kazerne nodig met meer ruimte. Het KCT kan zich op de huidige plek in Roosendaal niet verder ontwikkelen en niet groeien. Vanwege het maatschappelijke, sociaaleconomische en historische belang blijven de ‘groene baretten’ wel in de regio Roosendaal/Rucphen. Daarom onderzoeken beide betrokken burgemeesters, de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de staatssecretaris van Defensie welke plek mogelijk geschikt is. Dit meldt de provincie Brabant. 

Defensie zoekt naar mogelijkheden om binnen 10 tot 15 jaar het KCT te concentreren op een grotere locatie. Verdere groei en ontwikkeling van het KCT is niet mogelijk op de huidige Engelbrecht van Nassaukazerne omdat deze midden in een Roosendaalse woonwijk ligt. Daarnaast zit het logistiek centrum in Rucphen, dit leidt tot een hoop verkeersbewegingen met bijbehorende uitstoot en het verstoort de bedrijfsvoering. En op dit moment beschikt het KCT niet over schiet- en trainingsfaciliteiten voor speciale eenheden. Al deze functies moeten samenkomen op één locatie.

Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen

Bij het kiezen daarvan zijn voor Defensie de uitgangspunten van het nieuwe Strategisch Vastgoedplan ‘Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen’ leidend. Dit betekent dat de operationele inzetbaarheid vergroot moet worden, dat er duidelijk verbetering is voor het personeel en dat het nieuwe vastgoed (financieel) duurzaam wordt.

Voor de gemeenten en de provincie tellen andere aspecten. Zo moet de nieuwe kazerne goed in de omgeving passen. Verder vinden ze het belangrijk dat het maatschappelijke en sociaaleconomische belang van het KCT voor de regio behouden blijft en hechten ze grote waarde aan de historische band tussen de commando’s en de gemeenten.

Omwonenden

Met de ondertekening van dit bestuurlijk voornemen spreken de partijen de intentie uit om gezamenlijk tot een locatiekeuze en daarna tot een plan van uitvoering te komen. Dit plan bevat enerzijds alles wat nodig is om te kunnen concentreren op een locatie, zoals afspraken over hoe alle partijen gaan samenwerken of het aanvragen van de benodigde vergunningen. Anderzijds moet het plan beschrijven welke perspectieven er zijn voor de locatie(s) die Defensie verlaat, bijvoorbeeld woningbouw, een groene leefomgeving of het versterken van de verkeersverbindingen tussen de omliggende wijken.

Zowel bij de ontwikkeling van de nieuwe locatie als het op termijn invullen van de vrijkomende Defensielocaties worden de omwonenden in een vroeg stadium betrokken. Uiteindelijk moet het gezamenlijke plan leiden tot een nieuwe kazerne voor de commando’s met alle faciliteiten op één locatie.

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.