Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zoektocht naar locatie voor nieuwe kazerne commando's
Het Korps Commandotroepen (KCT) heeft een nieuwe kazerne nodig met meer ruimte. Het KCT kan zich op de huidige plek in Roosendaal niet verder ontwikkelen en niet groeien. Vanwege het maatschappelijke, sociaaleconomische en historische belang blijven de ‘groene baretten’ wel in de regio Roosendaal/Rucphen. Daarom onderzoeken beide betrokken burgemeesters, de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de staatssecretaris van Defensie welke plek mogelijk geschikt is. Dit meldt de provincie Brabant. 

Defensie zoekt naar mogelijkheden om binnen 10 tot 15 jaar het KCT te concentreren op een grotere locatie. Verdere groei en ontwikkeling van het KCT is niet mogelijk op de huidige Engelbrecht van Nassaukazerne omdat deze midden in een Roosendaalse woonwijk ligt. Daarnaast zit het logistiek centrum in Rucphen, dit leidt tot een hoop verkeersbewegingen met bijbehorende uitstoot en het verstoort de bedrijfsvoering. En op dit moment beschikt het KCT niet over schiet- en trainingsfaciliteiten voor speciale eenheden. Al deze functies moeten samenkomen op één locatie.

Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen

Bij het kiezen daarvan zijn voor Defensie de uitgangspunten van het nieuwe Strategisch Vastgoedplan ‘Concentreren, Verduurzamen en Vernieuwen’ leidend. Dit betekent dat de operationele inzetbaarheid vergroot moet worden, dat er duidelijk verbetering is voor het personeel en dat het nieuwe vastgoed (financieel) duurzaam wordt.

Voor de gemeenten en de provincie tellen andere aspecten. Zo moet de nieuwe kazerne goed in de omgeving passen. Verder vinden ze het belangrijk dat het maatschappelijke en sociaaleconomische belang van het KCT voor de regio behouden blijft en hechten ze grote waarde aan de historische band tussen de commando’s en de gemeenten.

Omwonenden

Met de ondertekening van dit bestuurlijk voornemen spreken de partijen de intentie uit om gezamenlijk tot een locatiekeuze en daarna tot een plan van uitvoering te komen. Dit plan bevat enerzijds alles wat nodig is om te kunnen concentreren op een locatie, zoals afspraken over hoe alle partijen gaan samenwerken of het aanvragen van de benodigde vergunningen. Anderzijds moet het plan beschrijven welke perspectieven er zijn voor de locatie(s) die Defensie verlaat, bijvoorbeeld woningbouw, een groene leefomgeving of het versterken van de verkeersverbindingen tussen de omliggende wijken.

Zowel bij de ontwikkeling van de nieuwe locatie als het op termijn invullen van de vrijkomende Defensielocaties worden de omwonenden in een vroeg stadium betrokken. Uiteindelijk moet het gezamenlijke plan leiden tot een nieuwe kazerne voor de commando’s met alle faciliteiten op één locatie.

Door: Nationale Bouwgids

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.