Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieuclubs naar rechter tegen bouw grote plasticfabriek Antwerpen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Milieuorganisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen de bouw van een 3 miljard euro kostende fabriek in Antwerpen die een belangrijke bouwsteen van plastic moet gaan produceren. Het internationale ClientEarth is de zaak begonnen met steun van andere organisaties, waaronder de in Amsterdam gevestigde Plastic Soup Foundation.

Volgens de eisers heeft chemiebedrijf INEOS, dat de zogeheten ethaankraker wil neerzetten, "onvoldoende aangetoond welke effecten dit project zal hebben op het klimaat, de natuur en de plaatselijke luchtkwaliteit, terwijl die waarschijnlijk allemaal sterk onder dit project zullen lijden". De Vlaamse overheid had volgens de milieuorganisaties daarom geen vergunning mogen afgeven voor het zogenoemde Project One, zoals INEOS het noemt. Ze vragen de Raad voor Vergunningsbetwistingen die te vernietigen.

Voor de milieuclubs zijn zowel de CO2- en stikstofuitstoot van de fabriek als mogelijke toekomstige plasticvervuiling het probleem. Ze wijzen onder meer op bestaande plasticvervuiling in de Westerschelde. Volgens een rapport dat een anonieme ambtenaar op eigen initiatief heeft opgesteld, en dat de Plastic Soup Foundation eerder dit jaar publiceerde, liggen de oevers van de zeearm bezaaid met korreltjes kunststof van enkele millimeters groot. Die worden nurdles of pellets genoemd. De milieuorganisaties vrezen dat de bouw van zo'n grote nieuwe installatie dit probleem verder zal verergeren.

INEOS zelf wijst erop dat het op de gewenste locatie geen pellets gaat maken. "De geproduceerde ethyleen en bijproducten zijn gasvormige stoffen die onder vloeibare toestand vooral via pijpleidingen naar andere industriële sites gaan" in België, Nederland en Duitsland, legt het chemiebedrijf uit. Verder stelt INEOS dat de nieuwe fabriek veel duurzamer en schoner is dan bestaande installaties. De ethaankraker stoot ruim de helft minder CO2 uit dan de schoonste vergelijkbare fabrieken die nu in Europa staan, claimt het bedrijf. "Niet de kunststoffen zelf, maar de vervuiling van kunststoffen zijn het probleem dat we moeten aanpakken", stelt het chemieconcern verder op zijn projectwebsite.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.