Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zakelijke energiegebruikers noemen EU-besparingsplan noodzakelijk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zakelijke energiegebruikers noemen EU-besparingsplan noodzakelijk
Het besluit van de Europese Commissie om het komende halfjaar 15 procent aan gas te besparen is "verstandig en absoluut noodzakelijk". Dat zegt Hans Grünfeld, voorzitter van VEMW, belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers. Wel vraagt hij zich af in hoeverre het plan "voldoende" is "om ons leven in Europa te kunnen voortzetten zoals gewend".

Daarbij verwijst Grünfeld naar het gebrek aan goede infrastructuur om gas van de ene lidstaat naar de andere te krijgen. Volgens VEMW moet structureel Europees gekeken worden hoe gasstromen optimaal ingezet kunnen worden. Nederland zou er daarbij goed aan doen te bekijken of het niet makkelijker is om onze import van Noors gas in Duitsland te laten. Nederland zou dan meer gas uit het Groningenveld kunnen halen. Grünfeld: "Die discussie wordt niet in de openbaarheid gevoerd. Ik sluit niet uit dat die achter de schermen wordt gevoerd."

Eerder al vond VEMW dat Nederlandse bedrijven en consumenten veel meer bewust gemaakt moeten worden van mogelijke gastekorten. Ook uitte de lobbyclub zorgen over het gebrek aan besparingen op gas van lidstaten. Grünfeld zegt "verbijsterd" te zijn hoe weinig sommige lidstaten nog bespaard hebben.

15 procent moeilijk

Hij wijst opnieuw op de economische verbondenheid van Nederland met Duitsland, dat lang niet zoveel gas heeft bespaard als Nederland. Volgens het gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is het Nederlandse gasverbruik nu zo'n derde minder dan de afgelopen paar jaar. "In Duitsland zijn ze nog niet eens op de helft daarvan. Als Duitsland ziek wordt, worden wij ook verkouden."

Ook zal de 15 procent besparing moeilijk zijn voor de industrie, denkt hij. "De afgelopen jaren kwamen de energiebesparingsresultaten van de industrie uit op 1 en 2 procent. Dan is 15 procent heel veel. Op lange termijn is dit geen oplossing voor het betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam maken van de energievoorziening."

Gaslevering afgeschaald

Daarnaast wordt woensdag de gaslevering van Rusland door de Nord Stream 1-pijplijn afgeschaald, van de huidige 40 procent capaciteit naar 20 procent. Moskou wijt dat aan onderhoud aan een turbine. De pijplijn lag er eerder al tien dagen uit vanwege onderhoud.

De VEMW-voorzitter zegt zich hier zorgen over te maken. "Wij hebben de pijplijn nodig om ons voor te bereiden op het winterseizoen. President Poetin gebruikt de pijplijn om het Westen onder druk te zetten."

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.