Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zakelijke energiegebruikers noemen EU-besparingsplan noodzakelijk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Zakelijke energiegebruikers noemen EU-besparingsplan noodzakelijk
Het besluit van de Europese Commissie om het komende halfjaar 15 procent aan gas te besparen is "verstandig en absoluut noodzakelijk". Dat zegt Hans Grünfeld, voorzitter van VEMW, belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers. Wel vraagt hij zich af in hoeverre het plan "voldoende" is "om ons leven in Europa te kunnen voortzetten zoals gewend".

Daarbij verwijst Grünfeld naar het gebrek aan goede infrastructuur om gas van de ene lidstaat naar de andere te krijgen. Volgens VEMW moet structureel Europees gekeken worden hoe gasstromen optimaal ingezet kunnen worden. Nederland zou er daarbij goed aan doen te bekijken of het niet makkelijker is om onze import van Noors gas in Duitsland te laten. Nederland zou dan meer gas uit het Groningenveld kunnen halen. Grünfeld: "Die discussie wordt niet in de openbaarheid gevoerd. Ik sluit niet uit dat die achter de schermen wordt gevoerd."

Eerder al vond VEMW dat Nederlandse bedrijven en consumenten veel meer bewust gemaakt moeten worden van mogelijke gastekorten. Ook uitte de lobbyclub zorgen over het gebrek aan besparingen op gas van lidstaten. Grünfeld zegt "verbijsterd" te zijn hoe weinig sommige lidstaten nog bespaard hebben.

15 procent moeilijk

Hij wijst opnieuw op de economische verbondenheid van Nederland met Duitsland, dat lang niet zoveel gas heeft bespaard als Nederland. Volgens het gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is het Nederlandse gasverbruik nu zo'n derde minder dan de afgelopen paar jaar. "In Duitsland zijn ze nog niet eens op de helft daarvan. Als Duitsland ziek wordt, worden wij ook verkouden."

Ook zal de 15 procent besparing moeilijk zijn voor de industrie, denkt hij. "De afgelopen jaren kwamen de energiebesparingsresultaten van de industrie uit op 1 en 2 procent. Dan is 15 procent heel veel. Op lange termijn is dit geen oplossing voor het betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam maken van de energievoorziening."

Gaslevering afgeschaald

Daarnaast wordt woensdag de gaslevering van Rusland door de Nord Stream 1-pijplijn afgeschaald, van de huidige 40 procent capaciteit naar 20 procent. Moskou wijt dat aan onderhoud aan een turbine. De pijplijn lag er eerder al tien dagen uit vanwege onderhoud.

De VEMW-voorzitter zegt zich hier zorgen over te maken. "Wij hebben de pijplijn nodig om ons voor te bereiden op het winterseizoen. President Poetin gebruikt de pijplijn om het Westen onder druk te zetten."

Door: ANP

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.