Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke kluslijst om gebreken tijdelijk Kamergebouw op te lossen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Flinke kluslijst om gebreken tijdelijk Kamergebouw op te lossen
De Tweede Kamer heeft een forse lijst met werkzaamheden aan het tijdelijke Tweede Kamergebouw opgesteld en naar het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gestuurd. De meeste kosten komen voor rekening van verhuurder RVB. De totale kosten zijn onbekend. Het inrichten van de achtste verdieping van het Kamergebouw aan het Bezuidenhout is begroot op 1,25 miljoen euro.

Die kosten komen voor rekening van de Tweede Kamer. De ingebruikname van die achtste verdieping is nodig omdat er nu te weinig plek is voor alle bewoners van de Tweede Kamer. Zo lopen er diverse parlementaire enquêtes, zoals die naar de gaswinning in Groningen, waarvoor extra ruimte nodig is, verduidelijkt een woordvoerder van de Tweede Kamer. Ook voor onder meer fractieondersteuning is meer ruimte nodig.

Los van het gereedmaken en inrichten van de achtste etage gaat het om een "hele lange lijst" aan zaken aan het gebouw die nu niet voldoen en moeten worden opgelost, zegt Thierry Aartsen, voorzitter van de Bouwbegeleidingscommissie renovatie Binnenhof. De kluslijst is door deze commissie opgesteld, samen met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en de dienst huisvesting, die ook prioriteiten aan de werkzaamheden hebben gesteld.

Geluiddicht

Het gebouw moet arbo-technisch in orde zijn en dat is het nu niet, zegt Aartsen. Zo zijn temperatuur en zuurstof niet goed geregeld. "Als de zon flink schijnt, kan de temperatuur op sommige plekken in het gebouw oplopen tot 26 graden." Dit moet met voorrang worden aangepakt, heeft de Kamer bepaald.

Fractie- en vergaderkamers moeten zo snel mogelijk geluiddicht worden gemaakt. "Daar moeten vertrouwelijke gesprekken gevoerd kunnen worden, maar nu kun je vaak twee deuren verder meeluisteren wat er gebeurt", zegt Aartsen. Ook de parkeergarage voor gasten moet representatiever worden gemaakt. De kale kelder waar gasten met hun chauffeurs in komen rijden "lijkt nu meer op een expeditieruimte".

Parkeergarage

De veiligheid van en in het gebouw staat ook hoog op de prioriteitenlijst, maar Aartsen wil geen voorbeelden geven van wat er nu aan schort. Verder moet de reguliere parkeergarage worden aangepast. De smalle parkeerplekken en de vele betonnen kolommen zorgen voor veel autoschade. De elektrische laadpalen moeten worden vervangen.

Over de kosten van de werkzaamheden die voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf komen, wil het RVB geen mededelingen doen. Hiervoor zijn vertrouwelijke afspraken gemaakt met commerciële partijen, zegt een woordvoerder van het RVB.

Alle gebouwen aan het Binnenhof, waaronder de Tweede Kamer, worden de komende jaren gerenoveerd. Als tijdelijk onderkomen is voor de Tweede Kamer het oude gebouw van Buitenlandse Zaken aan het Haagse Bezuidenhout verbouwd. Vorige zomer is de Kamer naar B67 verhuisd, zoals het gebouw wordt genoemd. De renovatie zal ruim vijf jaar in beslag nemen.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.