Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belangstelling voor kernenergie neemt weer flink toe

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Belangstelling voor kernenergie neemt weer flink toe
De belangstelling voor kernenergie neemt weer flink toe. Zeker nu de kosten voor het importeren van energie wereldwijd de pan uit rijzen en de klimaatproblemen verwoestende gevolgen hebben. Landen zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieve bronnen.

De investeringen in kernenergie liepen terug na de ramp in Fukushima in Japan in 2011. Dat was het ergste kernongeval ter wereld sinds de ramp bij Tsjernobyl in 1986. De angst voor onveiligheid nam toe en regeringen werden huiverig voor nucleaire installaties.

Maar na de invasie van Rusland in Oekraïne in februari, de daaropvolgende druk op de energiebevoorrading, waarbij Europa ernaar streeft niet meer afhankelijk te zijn van Russisch olie en gas, keert het tij nu weer ten gunste van kernenergie. Overheden staan ook voor moeilijke beslissingen nu de stijgende gas- en elektriciteitsrekeningen en de schaarse hulpbronnen deze winter leed dreigen te veroorzaken.

Japan

Een van de landen die kernenergie heroverweegt is Japan. De ramp van 2011 leidde tot het stilleggen van veel kernreactoren uit vrees voor de veiligheid. Deze week riep de Japanse premier Fumio Kishida op om de kernenergiesector nieuw leven in te blazen en nieuwe kerncentrales te bouwen.

Ook dichter bij huis zijn er landen die eerdere plannen om van kernenergie af te stappen hebben laten varen. Minder dan een maand na de Russische aanval op Oekraïne stelde België zijn plan om kernenergie in 2025 af te schaffen met tien jaar uit. Ook in Duitsland, Europa's grootste economie, is vasthouden aan kernenergie niet langer een taboe nu de energiecrisis de discussie over het sluiten van de laatste drie kerncentrales eind dit jaar opnieuw aanwakkert.

Omstreden

Veel landen, waaronder Nederland, hebben daarnaast ambities om nucleaire infrastructuur te ontwikkelen. Daaronder zijn ook grote economieën als China, India, de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel wordt kernenergie in 32 landen gebruikt. De nucleaire installaties zijn goed voor 10 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie, aldus het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA. De organisatie verwacht nu dat in het meest gunstige scenario de geïnstalleerde capaciteit tegen 2050 zal zijn verdubbeld.

Kernenergie blijft omstreden. Sommige deskundigen zijn van mening dat kernenergie niet als een optie mag worden beschouwd, maar anderen menen dat kernenergie, gezien de vele crisissen, deel moet blijven uitmaken van de energiemix van de wereld.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.