Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ontheffing voor gemeenten om sancties gascontract

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Ontheffing voor gemeenten om sancties gascontract
Alle overheden en andere organisaties die om een ontheffing hebben gevraagd omdat ze nog geen alternatief hebben voor hun Russische gascontract, krijgen deze ontheffing ook. Dat heeft energieminister Rob Jetten besloten. Ook verzoeken die de komende tijd worden gedaan, zullen worden ingewilligd.

Er zijn al aanvragen gedaan door in totaal ongeveer 140 partijen, "waaronder scholen, gemeenten en drinkwaterbedrijven". Zij hoeven niet voor 10 oktober hun contract op te zeggen met de Nederlandse dochter van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Onder andere de gemeente Den Haag heeft ontheffing gevraagd. Die gemeente hield een aanbesteding om een nieuwe leverancier te vinden, maar geen enkel bedrijf meldde zich aan.

Volgens de Nederlandse lezing van het Europese sanctiepakket moeten overheden en andere organisaties deze contracten opzeggen. Maar Nieuwsuur meldde onlangs dat het geld vervolgens alsnog in Russische handen terecht zou komen, omdat ook andere energiebedrijven gas inkopen op de Europese markt, die ook deels door de Russen wordt bevoorraad.

1 januari 2023

Daarnaast lijkt het beleid tot willekeur in Europa te leiden, omdat "niet iedere lidstaat dezelfde lijn" kiest, hoewel Jetten benadrukt "dat een aanzienlijk deel van Europa banden met Gazprom en haar dochterbedrijven reeds op eigen initiatief heeft verbroken". "En ik moet helaas constateren dat wat betreft gas er nog steeds geen uniforme lijn binnen de Europese Unie is", aldus Jetten.

Hij gaat bij de Europese Commissie om "nadere duiding" vragen over hoe de sanctieregels geïnterpreteerd moeten worden. Tot die tijd krijgen alle partijen die een verzoek hebben ingediend, een ontheffing tot in ieder geval 1 januari 2023. Ongeveer de helft van de ingediende aanvragen gaat over de periode 10 oktober tot en met het einde van het jaar, "omdat lopende contracten per 1 januari 2023 toch al afliepen en een nieuwe leverancier moet worden gevonden" voor de periode erna.

Jetten kan zich voorstellen dat dit tot vragen leidt bij "overheden die wel een alternatief hebben gevonden", schrijft hij aan de Kamer. Zodra hij meer duidelijkheid krijgt van de Europese Commissie, zal hij de Kamer informeren. Ook blijft hij over de sancties in gesprek met overheden, waaronder gemeenten.

Door: ANP

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.