Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gasverbruik grote bedrijven moet in geval van nood 20 procent lager

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Gasverbruik grote bedrijven moet in geval van nood 20 procent lager
In geval van een nijpend gastekort zullen alle grote bedrijven verplicht hun gasverbruik met circa 20 procent moeten verminderen. Dat zal ten koste gaan van 2 procent van hun omzet. Mocht de gascrisis zich verder verdiepen, dan gaat het kabinet over op meer ingrijpende maatregelen, zoals het volledig afsluiten van grootgebruikers of zelfs volledige sectoren. Dat schrijft energieminister Rob Jetten in een brief aan de Kamer, die er niet op rekent dat dit plan deze winter zal moeten worden uitgevoerd.

Nederland is op dit moment in het eerste niveau van het door het kabinet beschreven plan voor een gascrisis, die van een "vroegtijdige waarschuwing". Jetten verwacht niet dat het op korte termijn nodig zal zijn om naar het tweede niveau te gaan, dan wordt er alarm geslagen.

Pas als het derde niveau wordt bereikt en de noodsituatie wordt afgekondigd, moeten grote bedrijven verplicht gas besparen. De energieminister heeft voor het eerst gedetailleerd uitgewerkt welke crisismaatregelen het kabinet dan zal nemen. Het doel van de maatregelen is om huishoudens, ziekenhuizen en andere beschermde gebruikers zoals het midden- en kleinbedrijf zolang mogelijk te ontzien. De pijn zal eerst worden gevoeld door niet-beschermde gebruikers, namelijk de industrie en andere grote bedrijven.

Noodsituatie

Het kabinet heeft ervoor gekozen om aanvankelijk alle niet-beschermde gebruikers in geval van een noodsituatie te verplichten zo'n 20 procent minder gas te gebruiken, op basis van wat ze in de afgelopen drie maanden hebben afgenomen. Pas als de gascrisis verergert, zullen grootgebruikers volledig worden afgesloten. Daarna worden gasintensieve sectoren volledig afgesloten. Is er dan nog steeds te weinig gas beschikbaar, dan zijn ook alle resterende niet-beschermde gebruikers aan de beurt.

Het adviesbureau Berenschot heeft geraamd hoe groot de gevolgen zijn voor de bedrijven als ze verplicht gas moeten besparen. Hun totale omzet gaat 11 procent omlaag als alle bedrijven 20 procent moeten besparen en daarnaast grootgebruikers en gasintensieve sectoren zijn stilgezet. Het omzetverlies bedraagt 45 procent als alle niet-beschermde gebruikers worden afgekoppeld.

Door: ANP

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.