Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasverbruik grote bedrijven moet in geval van nood 20 procent lager

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Gasverbruik grote bedrijven moet in geval van nood 20 procent lager
In geval van een nijpend gastekort zullen alle grote bedrijven verplicht hun gasverbruik met circa 20 procent moeten verminderen. Dat zal ten koste gaan van 2 procent van hun omzet. Mocht de gascrisis zich verder verdiepen, dan gaat het kabinet over op meer ingrijpende maatregelen, zoals het volledig afsluiten van grootgebruikers of zelfs volledige sectoren. Dat schrijft energieminister Rob Jetten in een brief aan de Kamer, die er niet op rekent dat dit plan deze winter zal moeten worden uitgevoerd.

Nederland is op dit moment in het eerste niveau van het door het kabinet beschreven plan voor een gascrisis, die van een "vroegtijdige waarschuwing". Jetten verwacht niet dat het op korte termijn nodig zal zijn om naar het tweede niveau te gaan, dan wordt er alarm geslagen.

Pas als het derde niveau wordt bereikt en de noodsituatie wordt afgekondigd, moeten grote bedrijven verplicht gas besparen. De energieminister heeft voor het eerst gedetailleerd uitgewerkt welke crisismaatregelen het kabinet dan zal nemen. Het doel van de maatregelen is om huishoudens, ziekenhuizen en andere beschermde gebruikers zoals het midden- en kleinbedrijf zolang mogelijk te ontzien. De pijn zal eerst worden gevoeld door niet-beschermde gebruikers, namelijk de industrie en andere grote bedrijven.

Noodsituatie

Het kabinet heeft ervoor gekozen om aanvankelijk alle niet-beschermde gebruikers in geval van een noodsituatie te verplichten zo'n 20 procent minder gas te gebruiken, op basis van wat ze in de afgelopen drie maanden hebben afgenomen. Pas als de gascrisis verergert, zullen grootgebruikers volledig worden afgesloten. Daarna worden gasintensieve sectoren volledig afgesloten. Is er dan nog steeds te weinig gas beschikbaar, dan zijn ook alle resterende niet-beschermde gebruikers aan de beurt.

Het adviesbureau Berenschot heeft geraamd hoe groot de gevolgen zijn voor de bedrijven als ze verplicht gas moeten besparen. Hun totale omzet gaat 11 procent omlaag als alle bedrijven 20 procent moeten besparen en daarnaast grootgebruikers en gasintensieve sectoren zijn stilgezet. Het omzetverlies bedraagt 45 procent als alle niet-beschermde gebruikers worden afgekoppeld.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.