Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd
Bij Tata Steel zijn de afgelopen vijf jaar 35 incidenten geweest waarbij asbest betrokken was. Rond die incidenten zijn 1825 medewerkers geregistreerd als mogelijk blootgesteld aan asbest, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

De incidenten vonden veelal plaats rond storings- en onderhoudswerkzaamheden. Bij Tata Steel is volgens de woordvoerder geen sprake van open asbestbronnen, maar zit het in bijvoorbeeld beschermende wanden of een motor.

Nederland verbood in 1993 het gebruik van asbest in nieuwe producten. Blootstelling aan asbest kan leiden tot ziektes als verschillende vormen van kanker, die zich soms pas vele jaren later openbaren.

In sommige gevallen werd gestuit op asbest, maar dat betekent nog niet meteen dat mensen er daadwerkelijk aan zijn blootgesteld, tekent de woordvoerder aan. Zo is er een incident geweest dat "ergens" een scheur in kwam, waardoor asbest bloot kwam te liggen. Daarop zijn circa tweehonderd medewerkers geregistreerd, hoewel bij onderzoek zoals bodemmonsters verder geen asbest werd aangetroffen.

Registraties

De woordvoerder geeft ook aan dat als er een asbestincident is, iedereen in die ruimte, ongeacht hoe groot die ruimte is, uit voorzorg wordt geregistreerd. Daarbij is het "best aannemelijk" dat van de 1825 registraties, er mensen bij zitten die vaker bij een incident betrokken waren, aldus de woordvoerder.

Om zeker te weten of ook echt sprake is geweest van blootstelling aan asbest, zouden direct huidmonsters moeten worden genomen, en dat is "niet te doen", zegt de woordvoerder. Daarom wordt uit voorzorg geregistreerd. "Die registratie wordt opgenomen in iemands medisch dossier en die gegevens worden veertig jaar bewaard. Als iemand kanker mocht krijgen, kan dit dossier worden nageslagen", zegt hij. "Het is voor een dokter goede informatie om te hebben voor de verdere behandeling, en het is ook goede informatie om te hebben voor een eventuele schadeclaim."

Oorzaken

De incidenten hebben volgens de woordvoerder grofweg twee oorzaken. Medewerkers kunnen onverhoopt op asbest stuiten als ze niet goed het asbestinventarisatierapport hebben gelezen. In dat geval zijn de processen en procedures niet goed gevolgd. Daarnaast is asbest niet altijd direct herkenbaar, zegt de woordvoerder.

In 2017 speelde verder landelijk de straalgritcrisis, waarbij bleek dat met asbest verontreinigd straalgrit werd gebruikt. "Ook door onze mensen", aldus de woordvoerder. Tata Steel heeft iedereen geregistreerd die dat heeft gebruikt of in de buurt ervan is geweest, zo'n vijfhonderd mensen.

Sinds 1994 is het verplicht te inventariseren waar asbest zit, geeft de woordvoerder verder aan. "Die inventarisatie hebben wij ook gedaan, dus in principe moeten we weten waar asbest zit." Volgens hem zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat medewerkers er aan worden blootgesteld. Zo zijn er procedures opgezet en wordt er aandacht aan besteed in cursussen en trainingen.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.