Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd
Bij Tata Steel zijn de afgelopen vijf jaar 35 incidenten geweest waarbij asbest betrokken was. Rond die incidenten zijn 1825 medewerkers geregistreerd als mogelijk blootgesteld aan asbest, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

De incidenten vonden veelal plaats rond storings- en onderhoudswerkzaamheden. Bij Tata Steel is volgens de woordvoerder geen sprake van open asbestbronnen, maar zit het in bijvoorbeeld beschermende wanden of een motor.

Nederland verbood in 1993 het gebruik van asbest in nieuwe producten. Blootstelling aan asbest kan leiden tot ziektes als verschillende vormen van kanker, die zich soms pas vele jaren later openbaren.

In sommige gevallen werd gestuit op asbest, maar dat betekent nog niet meteen dat mensen er daadwerkelijk aan zijn blootgesteld, tekent de woordvoerder aan. Zo is er een incident geweest dat "ergens" een scheur in kwam, waardoor asbest bloot kwam te liggen. Daarop zijn circa tweehonderd medewerkers geregistreerd, hoewel bij onderzoek zoals bodemmonsters verder geen asbest werd aangetroffen.

Registraties

De woordvoerder geeft ook aan dat als er een asbestincident is, iedereen in die ruimte, ongeacht hoe groot die ruimte is, uit voorzorg wordt geregistreerd. Daarbij is het "best aannemelijk" dat van de 1825 registraties, er mensen bij zitten die vaker bij een incident betrokken waren, aldus de woordvoerder.

Om zeker te weten of ook echt sprake is geweest van blootstelling aan asbest, zouden direct huidmonsters moeten worden genomen, en dat is "niet te doen", zegt de woordvoerder. Daarom wordt uit voorzorg geregistreerd. "Die registratie wordt opgenomen in iemands medisch dossier en die gegevens worden veertig jaar bewaard. Als iemand kanker mocht krijgen, kan dit dossier worden nageslagen", zegt hij. "Het is voor een dokter goede informatie om te hebben voor de verdere behandeling, en het is ook goede informatie om te hebben voor een eventuele schadeclaim."

Oorzaken

De incidenten hebben volgens de woordvoerder grofweg twee oorzaken. Medewerkers kunnen onverhoopt op asbest stuiten als ze niet goed het asbestinventarisatierapport hebben gelezen. In dat geval zijn de processen en procedures niet goed gevolgd. Daarnaast is asbest niet altijd direct herkenbaar, zegt de woordvoerder.

In 2017 speelde verder landelijk de straalgritcrisis, waarbij bleek dat met asbest verontreinigd straalgrit werd gebruikt. "Ook door onze mensen", aldus de woordvoerder. Tata Steel heeft iedereen geregistreerd die dat heeft gebruikt of in de buurt ervan is geweest, zo'n vijfhonderd mensen.

Sinds 1994 is het verplicht te inventariseren waar asbest zit, geeft de woordvoerder verder aan. "Die inventarisatie hebben wij ook gedaan, dus in principe moeten we weten waar asbest zit." Volgens hem zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat medewerkers er aan worden blootgesteld. Zo zijn er procedures opgezet en wordt er aandacht aan besteed in cursussen en trainingen.

Door: ANP

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.

28 maart '23 (13:59)

Plannen voor nieuwe huisvesting basisscholen in gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard werkt samen met de basisscholen De Ark en Kiezel en Kei hard aan het uitwerken van de plannen voor nieuwe huisvesting voor beide scholen. Dat meldt de gemeente Krimpenerwaard.