Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
Tientallen asbestincidenten bij Tata Steel in vijf jaar tijd
Bij Tata Steel zijn de afgelopen vijf jaar 35 incidenten geweest waarbij asbest betrokken was. Rond die incidenten zijn 1825 medewerkers geregistreerd als mogelijk blootgesteld aan asbest, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

De incidenten vonden veelal plaats rond storings- en onderhoudswerkzaamheden. Bij Tata Steel is volgens de woordvoerder geen sprake van open asbestbronnen, maar zit het in bijvoorbeeld beschermende wanden of een motor.

Nederland verbood in 1993 het gebruik van asbest in nieuwe producten. Blootstelling aan asbest kan leiden tot ziektes als verschillende vormen van kanker, die zich soms pas vele jaren later openbaren.

In sommige gevallen werd gestuit op asbest, maar dat betekent nog niet meteen dat mensen er daadwerkelijk aan zijn blootgesteld, tekent de woordvoerder aan. Zo is er een incident geweest dat "ergens" een scheur in kwam, waardoor asbest bloot kwam te liggen. Daarop zijn circa tweehonderd medewerkers geregistreerd, hoewel bij onderzoek zoals bodemmonsters verder geen asbest werd aangetroffen.

Registraties

De woordvoerder geeft ook aan dat als er een asbestincident is, iedereen in die ruimte, ongeacht hoe groot die ruimte is, uit voorzorg wordt geregistreerd. Daarbij is het "best aannemelijk" dat van de 1825 registraties, er mensen bij zitten die vaker bij een incident betrokken waren, aldus de woordvoerder.

Om zeker te weten of ook echt sprake is geweest van blootstelling aan asbest, zouden direct huidmonsters moeten worden genomen, en dat is "niet te doen", zegt de woordvoerder. Daarom wordt uit voorzorg geregistreerd. "Die registratie wordt opgenomen in iemands medisch dossier en die gegevens worden veertig jaar bewaard. Als iemand kanker mocht krijgen, kan dit dossier worden nageslagen", zegt hij. "Het is voor een dokter goede informatie om te hebben voor de verdere behandeling, en het is ook goede informatie om te hebben voor een eventuele schadeclaim."

Oorzaken

De incidenten hebben volgens de woordvoerder grofweg twee oorzaken. Medewerkers kunnen onverhoopt op asbest stuiten als ze niet goed het asbestinventarisatierapport hebben gelezen. In dat geval zijn de processen en procedures niet goed gevolgd. Daarnaast is asbest niet altijd direct herkenbaar, zegt de woordvoerder.

In 2017 speelde verder landelijk de straalgritcrisis, waarbij bleek dat met asbest verontreinigd straalgrit werd gebruikt. "Ook door onze mensen", aldus de woordvoerder. Tata Steel heeft iedereen geregistreerd die dat heeft gebruikt of in de buurt ervan is geweest, zo'n vijfhonderd mensen.

Sinds 1994 is het verplicht te inventariseren waar asbest zit, geeft de woordvoerder verder aan. "Die inventarisatie hebben wij ook gedaan, dus in principe moeten we weten waar asbest zit." Volgens hem zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat medewerkers er aan worden blootgesteld. Zo zijn er procedures opgezet en wordt er aandacht aan besteed in cursussen en trainingen.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.