EIB denkt dat krappe arbeidsmarkt voor de bouwsector zal afnemen

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) denkt dat de krapte op de arbeidsmarkt voor de bouw de komende tijd zal afnemen. Bouwvakkers zelf zijn minder optimistisch. Dit meldt Stadszaken. 

De EIB denkt dat de druk op de arbeidsmarkt zal afnemen door een combinatie van doorstroom uit opleidingen en gematigde productiegroei. Deze conclusie is het resultaat van het onderzoek Trends op de bouwarbeidsmarkt – 2022-2026 dat onlangs werd gepresenteerd. Het afnemende tekort zal dus vooral komen door gebrek aan groei in plaats van een nieuwe aanwas van nieuwe vakmensen. Het EIB schat in dat de werkgelegenheid tot 2026 met minder dan 15.000 voltijdbanen zal toenemen, terwijl dit in 2015 ruim 100.000 was. 

Minder positief

De sector zelf ziet de toekomst minder zonnig. Zij zien nu nog altijd grote tekorten als het gaat om personeel. Een woordvoerder van arbeidsorganisatie Cobouw stelt dat het nog alle hends aan dek is. "De arbeidsmarktkrapte is zo groot, dat we zelfs moeten concurreren met sectoren die we nooit eerder als concurrent hebben gezien," stelt hij. 

Door: Nationale Bouwgids