Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Actievoerders bouwen dijk om gaswinning in Waddenzee

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Actievoerders van Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan zaterdagmiddag met zandzakken een dijk bouwen voor de Waddenzee. Daarmee willen ze hun stem laten horen tegen de plannen voor extra gaswinning onder de Waddenzee. Bij de actie in het Friese Holwerd worden meer dan vierhonderd mensen verwacht.

"Het gaat om een symbolische dijk van ongeveer 1 meter hoog", legt een woordvoerder van Milieudefensie uit. Die moet dan symbool staan voor strijd tegen de gevaarlijke zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. De zegsman waarschuwt dat het Waddengebied helemaal kan overstromen als er geen actie wordt ondernomen.

Zaterdagmiddag zijn er diverse sprekers, zoals een 12-jarige bewoner uit de regio en wetenschapper Leo van Kampenhout, die ook actief is bij Extinction Rebellion. Milieudefensie en de Waddenvereniging verwachten ook dat burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog langskomt. Veel omwonenden zien de gasboringen namelijk niet zitten.

Shell

De actievoerders richten de pijlen in hun campagne op olie- en gasconcern Shell, omdat dat bedrijf verantwoordelijk zou zijn voor de aanvraag voor deze nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. In hun betoog voeren ze ook de klimaatrechtszaak tegen Shell aan, die er volgens hen op neerkomt dat Shell wereldwijd eigenlijk helemaal niet meer in nieuwe velden zou mogen boren.

Een zegsman van Shell wil over de gasboringen in de Waddenzee alleen zeggen dat het bedrijf het recht en de vrijheid om te demonstreren respecteert, "mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt". Inhoudelijk verwijst hij naar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarin Shell een belang van 50 procent heeft.

Misvattingen

De NAM vindt dat de voorgenomen winning uit het zogenoemde Ternaard-gasveld "helaas door de nodige misvattingen omgeven" wordt. Een woordvoerder benadrukt dat er al vijftien jaar gas wordt gewonnen uit velden onder het Wad vanuit Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Dat laatste is toegestaan, zolang er niet meer bodemdaling optreedt dan is afgesproken en wanneer de natuur in de gebieden niet aangetast raakt. De NAM houdt dat voortdurend in de gaten en brengt jaarlijks een verslag uit aan het ministerie van Economische Zaken. Over de uitbreiding van de gaswinning bij Ternaard moet er in Den Haag nog een definitief besluit worden genomen.

Door: ANP

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.

28 maart '23 (13:59)

Plannen voor nieuwe huisvesting basisscholen in gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard werkt samen met de basisscholen De Ark en Kiezel en Kei hard aan het uitwerken van de plannen voor nieuwe huisvesting voor beide scholen. Dat meldt de gemeente Krimpenerwaard.