Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Actievoerders bouwen dijk om gaswinning in Waddenzee

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Actievoerders van Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan zaterdagmiddag met zandzakken een dijk bouwen voor de Waddenzee. Daarmee willen ze hun stem laten horen tegen de plannen voor extra gaswinning onder de Waddenzee. Bij de actie in het Friese Holwerd worden meer dan vierhonderd mensen verwacht.

"Het gaat om een symbolische dijk van ongeveer 1 meter hoog", legt een woordvoerder van Milieudefensie uit. Die moet dan symbool staan voor strijd tegen de gevaarlijke zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. De zegsman waarschuwt dat het Waddengebied helemaal kan overstromen als er geen actie wordt ondernomen.

Zaterdagmiddag zijn er diverse sprekers, zoals een 12-jarige bewoner uit de regio en wetenschapper Leo van Kampenhout, die ook actief is bij Extinction Rebellion. Milieudefensie en de Waddenvereniging verwachten ook dat burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog langskomt. Veel omwonenden zien de gasboringen namelijk niet zitten.

Shell

De actievoerders richten de pijlen in hun campagne op olie- en gasconcern Shell, omdat dat bedrijf verantwoordelijk zou zijn voor de aanvraag voor deze nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. In hun betoog voeren ze ook de klimaatrechtszaak tegen Shell aan, die er volgens hen op neerkomt dat Shell wereldwijd eigenlijk helemaal niet meer in nieuwe velden zou mogen boren.

Een zegsman van Shell wil over de gasboringen in de Waddenzee alleen zeggen dat het bedrijf het recht en de vrijheid om te demonstreren respecteert, "mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt". Inhoudelijk verwijst hij naar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarin Shell een belang van 50 procent heeft.

Misvattingen

De NAM vindt dat de voorgenomen winning uit het zogenoemde Ternaard-gasveld "helaas door de nodige misvattingen omgeven" wordt. Een woordvoerder benadrukt dat er al vijftien jaar gas wordt gewonnen uit velden onder het Wad vanuit Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Dat laatste is toegestaan, zolang er niet meer bodemdaling optreedt dan is afgesproken en wanneer de natuur in de gebieden niet aangetast raakt. De NAM houdt dat voortdurend in de gaten en brengt jaarlijks een verslag uit aan het ministerie van Economische Zaken. Over de uitbreiding van de gaswinning bij Ternaard moet er in Den Haag nog een definitief besluit worden genomen.

Door: ANP

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.