Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Defensie gaat vastgoed verduurzamen en toekomstbestendig maken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Defensie gaat vastgoed verduurzamen en toekomstbestendig maken
Het huidige vastgoed van Defensie is verouderd, niet duurzaam, slecht onderhouden en duur. Het is dus zaak om het vastgoed duurzaam en toekomstbestendig te maken. “We moeten toe naar kazernes die de groei en inzet van de krijgsmacht ondersteunt. Het moet onze medewerkers de werkomstandigheden bieden die zij verdienen en tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn. Dat willen we bereiken met het Strategisch Vastgoedplan 2022 dat vandaag aan de Kamer is gestuurd”, aldus staatssecretaris Van der Maat van Defensie. Dit meldt Rijksoverheid. 

Defensie wil vastgoed dat past bij een moderne krijgsmacht. Vastgoed dat optimaal bijdraagt aan de gereedstelling en inzet ervan. “Dit gaat niet van de ene op de andere dag en de uitvoering neemt in ieder geval 10 tot 15 jaar in beslag. In die periode wordt het vastgoed stap voor stap aangepakt”, aldus Van der Maat.

Strategisch Vastgoedplan 2022

Het Strategisch Vastgoedplan 2022 (SVP 2022) is een verdieping van de contourenbrief van mei 2022. De vier doelen zijn hierin verder toegelicht: 1) goed voorbereid en klaar voor inzet, 2) personeel centraal, 3) verduurzaming en 4) financieel in balans.

De operationele inzetbaarheid van Defensie moet omhoog. Dreigingen van morgen vragen om een moderne krijgsmacht. Dit gaat Defensie onder andere doen door te concentreren op strategische locaties verspreid over het land. Defensiemedewerkers verdienen een goede, moderne en veilige werk- en leefomgeving. Door eerdere bezuinigingen hebben zij soms lang gewerkt en gewoond in sterk verouderde en slecht onderhouden gebouwen. 

Door gebouwen te vernieuwen en te isoleren wil Defensie haar CO2-footprint verminderen. Door opgelopen achterstanden is het onderhoudsbudget vooral ingezet voor correctief onderhoud, waardoor de rekening hoger wordt en de onderhoudsachterstanden tegelijkertijd toenemen. De structurele aanpak van het vastgoed moet het huishoudboekje op orde brengen.

Projecten

Twee nieuwe projecten zijn vrijdag bekendgemaakt: het concentreren van eenheden in regio Soesterberg en het concentreren van eenheden en ondersteuning op de Nieuwe Haven in Den Helder.  Eerder werden al een nieuwe kazerne in de regio Schaarsbergen, een nieuwe kazerne voor de Korps Commandotroepen in Rucphen/Roosendaal en concentratie van de eenheden in Assen en Havelte aangekondigd. Ook komt er een nieuwe kazernelocatie in het midden van het land, waarbij de voorlopige voorkeur uitgaat naar Zeewolde.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.

28 maart '23 (13:59)

Plannen voor nieuwe huisvesting basisscholen in gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard werkt samen met de basisscholen De Ark en Kiezel en Kei hard aan het uitwerken van de plannen voor nieuwe huisvesting voor beide scholen. Dat meldt de gemeente Krimpenerwaard.