Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Defensie gaat vastgoed verduurzamen en toekomstbestendig maken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Defensie gaat vastgoed verduurzamen en toekomstbestendig maken
Het huidige vastgoed van Defensie is verouderd, niet duurzaam, slecht onderhouden en duur. Het is dus zaak om het vastgoed duurzaam en toekomstbestendig te maken. “We moeten toe naar kazernes die de groei en inzet van de krijgsmacht ondersteunt. Het moet onze medewerkers de werkomstandigheden bieden die zij verdienen en tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn. Dat willen we bereiken met het Strategisch Vastgoedplan 2022 dat vandaag aan de Kamer is gestuurd”, aldus staatssecretaris Van der Maat van Defensie. Dit meldt Rijksoverheid. 

Defensie wil vastgoed dat past bij een moderne krijgsmacht. Vastgoed dat optimaal bijdraagt aan de gereedstelling en inzet ervan. “Dit gaat niet van de ene op de andere dag en de uitvoering neemt in ieder geval 10 tot 15 jaar in beslag. In die periode wordt het vastgoed stap voor stap aangepakt”, aldus Van der Maat.

Strategisch Vastgoedplan 2022

Het Strategisch Vastgoedplan 2022 (SVP 2022) is een verdieping van de contourenbrief van mei 2022. De vier doelen zijn hierin verder toegelicht: 1) goed voorbereid en klaar voor inzet, 2) personeel centraal, 3) verduurzaming en 4) financieel in balans.

De operationele inzetbaarheid van Defensie moet omhoog. Dreigingen van morgen vragen om een moderne krijgsmacht. Dit gaat Defensie onder andere doen door te concentreren op strategische locaties verspreid over het land. Defensiemedewerkers verdienen een goede, moderne en veilige werk- en leefomgeving. Door eerdere bezuinigingen hebben zij soms lang gewerkt en gewoond in sterk verouderde en slecht onderhouden gebouwen. 

Door gebouwen te vernieuwen en te isoleren wil Defensie haar CO2-footprint verminderen. Door opgelopen achterstanden is het onderhoudsbudget vooral ingezet voor correctief onderhoud, waardoor de rekening hoger wordt en de onderhoudsachterstanden tegelijkertijd toenemen. De structurele aanpak van het vastgoed moet het huishoudboekje op orde brengen.

Projecten

Twee nieuwe projecten zijn vrijdag bekendgemaakt: het concentreren van eenheden in regio Soesterberg en het concentreren van eenheden en ondersteuning op de Nieuwe Haven in Den Helder.  Eerder werden al een nieuwe kazerne in de regio Schaarsbergen, een nieuwe kazerne voor de Korps Commandotroepen in Rucphen/Roosendaal en concentratie van de eenheden in Assen en Havelte aangekondigd. Ook komt er een nieuwe kazernelocatie in het midden van het land, waarbij de voorlopige voorkeur uitgaat naar Zeewolde.

Door: Nationale Bouwgids

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.