Defensie gaat vastgoed verduurzamen en toekomstbestendig maken

Het huidige vastgoed van Defensie is verouderd, niet duurzaam, slecht onderhouden en duur. Het is dus zaak om het vastgoed duurzaam en toekomstbestendig te maken. “We moeten toe naar kazernes die de groei en inzet van de krijgsmacht ondersteunt. Het moet onze medewerkers de werkomstandigheden bieden die zij verdienen en tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn. Dat willen we bereiken met het Strategisch Vastgoedplan 2022 dat vandaag aan de Kamer is gestuurd”, aldus staatssecretaris Van der Maat van Defensie. Dit meldt Rijksoverheid. 

Defensie wil vastgoed dat past bij een moderne krijgsmacht. Vastgoed dat optimaal bijdraagt aan de gereedstelling en inzet ervan. “Dit gaat niet van de ene op de andere dag en de uitvoering neemt in ieder geval 10 tot 15 jaar in beslag. In die periode wordt het vastgoed stap voor stap aangepakt”, aldus Van der Maat.

Strategisch Vastgoedplan 2022

Het Strategisch Vastgoedplan 2022 (SVP 2022) is een verdieping van de contourenbrief van mei 2022. De vier doelen zijn hierin verder toegelicht: 1) goed voorbereid en klaar voor inzet, 2) personeel centraal, 3) verduurzaming en 4) financieel in balans.

De operationele inzetbaarheid van Defensie moet omhoog. Dreigingen van morgen vragen om een moderne krijgsmacht. Dit gaat Defensie onder andere doen door te concentreren op strategische locaties verspreid over het land. Defensiemedewerkers verdienen een goede, moderne en veilige werk- en leefomgeving. Door eerdere bezuinigingen hebben zij soms lang gewerkt en gewoond in sterk verouderde en slecht onderhouden gebouwen. 

Door gebouwen te vernieuwen en te isoleren wil Defensie haar CO2-footprint verminderen. Door opgelopen achterstanden is het onderhoudsbudget vooral ingezet voor correctief onderhoud, waardoor de rekening hoger wordt en de onderhoudsachterstanden tegelijkertijd toenemen. De structurele aanpak van het vastgoed moet het huishoudboekje op orde brengen.

Projecten

Twee nieuwe projecten zijn vrijdag bekendgemaakt: het concentreren van eenheden in regio Soesterberg en het concentreren van eenheden en ondersteuning op de Nieuwe Haven in Den Helder.  Eerder werden al een nieuwe kazerne in de regio Schaarsbergen, een nieuwe kazerne voor de Korps Commandotroepen in Rucphen/Roosendaal en concentratie van de eenheden in Assen en Havelte aangekondigd. Ook komt er een nieuwe kazernelocatie in het midden van het land, waarbij de voorlopige voorkeur uitgaat naar Zeewolde.

Door: Nationale Bouwgids