Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Johan Willem Frisokazerne de komende jaren flink vernieuwd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Defensie blijft in Assen en zal de komende jaren flink investeren in de verduurzaming en vernieuwing van de Johan Willem Frisokazerne (JWF-kazerne). Dat is de uitkomst van de overleggen die de gemeente Assen de afgelopen maanden heeft gevoerd met de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, de provincie Overijssel en Drenthe en andere betrokken gemeenten. Maandag 6 februari ondertekende burgemeester Marco Out namen Assen het ‘bestuurlijk voornemen’ over de toekomst van de JWF-kazerne in Assen en de Johannes Postkazerne (JHP) in Havelte. Dit meldt de gemeente Assen. 

“Het is belangrijk voor Assen dat de kazerne open blijft. De kazerne is een landmark voor de stad Assen, van oudsher een garnizoensstad,” aldus burgemeester Marco Out. “Dit voornemen en deze forse investering in gebouwen is van groot belang voor de stad Assen en biedt bovendien zekerheid voor de werkgelegenheid en de medewerkers op de kazerne.”

Toekomst van de JWF-kazerne

Het 13e infanteriebataljon Luchtmobiel en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ blijven op de JWF-kazerne. Ook de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) zal op het kazerneterrein gevestigd blijven, inclusief ruimte voor ontwikkeling. School Noord (van de 43e Brigade) zal verhuizen naar de Johannes Post Kazerne in Havelte. Het verlies aan Rijksbanen wordt gecompenseerd, daarvoor worden rijksbrede actiesopgezet. Daarnaast gaat Defensie de panden op het kazerneterrein verduurzamen en renoveren.

Petitie

Dat de kazerne diep in de haarvaten van de stad zit, bleek uit de enorme betrokkenheid van inwoners en ondernemers toen voor de derde keer in ruim 10 jaar tijd de toekomst van de kazerne onder druk stond. Bijna 13.000 mensen tekenden de petitie voor behoud van de kazerne.

Door: Nationale Bouwgids
Afbeelding: 
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

30 mei '23 (22:53)

Vakbond hard aan de slag voor zware beroepen

Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.