Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Johan Willem Frisokazerne de komende jaren flink vernieuwd

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Defensie blijft in Assen en zal de komende jaren flink investeren in de verduurzaming en vernieuwing van de Johan Willem Frisokazerne (JWF-kazerne). Dat is de uitkomst van de overleggen die de gemeente Assen de afgelopen maanden heeft gevoerd met de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, de provincie Overijssel en Drenthe en andere betrokken gemeenten. Maandag 6 februari ondertekende burgemeester Marco Out namen Assen het ‘bestuurlijk voornemen’ over de toekomst van de JWF-kazerne in Assen en de Johannes Postkazerne (JHP) in Havelte. Dit meldt de gemeente Assen. 

“Het is belangrijk voor Assen dat de kazerne open blijft. De kazerne is een landmark voor de stad Assen, van oudsher een garnizoensstad,” aldus burgemeester Marco Out. “Dit voornemen en deze forse investering in gebouwen is van groot belang voor de stad Assen en biedt bovendien zekerheid voor de werkgelegenheid en de medewerkers op de kazerne.”

Toekomst van de JWF-kazerne

Het 13e infanteriebataljon Luchtmobiel en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ blijven op de JWF-kazerne. Ook de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) zal op het kazerneterrein gevestigd blijven, inclusief ruimte voor ontwikkeling. School Noord (van de 43e Brigade) zal verhuizen naar de Johannes Post Kazerne in Havelte. Het verlies aan Rijksbanen wordt gecompenseerd, daarvoor worden rijksbrede actiesopgezet. Daarnaast gaat Defensie de panden op het kazerneterrein verduurzamen en renoveren.

Petitie

Dat de kazerne diep in de haarvaten van de stad zit, bleek uit de enorme betrokkenheid van inwoners en ondernemers toen voor de derde keer in ruim 10 jaar tijd de toekomst van de kazerne onder druk stond. Bijna 13.000 mensen tekenden de petitie voor behoud van de kazerne.

Door: Nationale Bouwgids
Afbeelding: 
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.