Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Goedkeuring voor bouw nieuwe reactor voor medische isotopen Petten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Goedkeuring voor bouw nieuwe reactor voor medische isotopen Petten
De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) geeft goedkeuring voor de bouw van een nieuwe reactor voor medische isotopen in het Noord-Hollandse Petten. Het is voor het eerst in decennia dat er een vergunning wordt verleend voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Nederland.

De Pallas-reactor moet de verouderde Hoge Flux Reactor in Petten gaan vervangen en medische en industriële isotopen gaan maken en nucleair technologisch onderzoek gaan doen. Radioactieve stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt bij diagnose door middel van scans bij kankerpatiënten, mensen met hart- en vaatziekten en patiënten met infecties. Ze worden ook gebruikt voor de bestraling van uitgezaaide kanker.

Ook Rijkswaterstaat heeft een vergunning verleend. Die is nodig omdat de reactor water uit het Noordhollandsch Kanaal gaat gebruiken als koelwater. Het koelwater is niet-radioactief en wordt geloosd in de Noordzee. Voor de Pallas-reactor zijn vergunningen nodig die aan de Kernenergiewet en de Waterwet voldoen.

Transitiefase

De huidige proefreactor in Petten, in de gemeente Schagen, is ongeveer zestig jaar oud. Petten is een van de belangrijkste leveranciers van medische isotopen ter wereld. Door de komst van de Pallas-reactor kan Nederland minstens de komende vijftig jaar doorgaan met de productie van die isotopen. Het is de bedoeling dat tussen 2026 en 2030 er een transitiefase is van de Hoge Flux Reactor naar Pallas.

"Onze vergunningverleners en juristen hebben hard gewerkt aan de beoordeling van de Pallas-vergunningaanvraag. Inclusief het vooroverleg over de vergunningeisen was het een traject van vele jaren. Pallas heeft uitvoerig moeten aantonen dat de reactor veilig kan gaan draaien als hij op deze manier wordt gebouwd. Nu alle benodigde stappen inclusief inspraak zijn doorlopen, verlenen wij de vergunning voor de bouw en zullen we erop toezien", zegt ANVS-bestuurslid Marco Brugman in een toelichting.

Goed nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het "natuurlijk goed nieuws", vooral ook voor patiënten. "We zijn weer een stap verder in het proces."

De vergunningen liggen nog tot 30 maart ter inzage. Tot en met die datum is het mogelijk om tegen deze vergunningen beroep in te dienen bij de Raad van State. De vergunning die de ANVS nu heeft verleend, betekent alleen dat de Pallas-reactor gebouwd mag worden. Om de reactor straks te gebruiken is er nog een vergunning voor ingebruikname nodig. Voordat die wordt verleend is er weer een periode met inspraak. Dit zal waarschijnlijk in 2028 zijn, aldus de ANVS.

Door: ANP

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.

28 maart '23 (13:59)

Plannen voor nieuwe huisvesting basisscholen in gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard werkt samen met de basisscholen De Ark en Kiezel en Kei hard aan het uitwerken van de plannen voor nieuwe huisvesting voor beide scholen. Dat meldt de gemeente Krimpenerwaard.