Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Crisis waterkwaliteit veel groter dan die van stikstof'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
'Crisis waterkwaliteit veel groter dan die van stikstof'
De stilstand rond de waterkwaliteit in Nederland kan een crisis opleveren die tien keer groter is dan de huidige stikstofcrisis. Dat zegt hoogleraar Herstelbeheer Oppervlaktewater Piet Verdonschot in aanloop naar de waterschapsverkiezingen van 15 maart. In 2027 moet Nederland voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), maar volgens Verdonschot zijn we daar nog lang niet. "We spelen met vuur."

Nederland moest eigenlijk al in 2015 aan deze richtlijnen voldoen, maar kreeg uitstel tot 2027. Het niet halen van de milieudoelen kan grote gevolgen hebben voor de vergunningverlening voor bedrijven die water onttrekken of juist lozen, de regels rondom mest en het gebruik van chemische middelen in de landbouw. "‘Nationaal kunnen er potentieel ingrijpende gevolgen zijn voor afzonderlijke projecten en besluiten", scheef minister Harbers (Milieu) vorig jaar al over de Europese waterdoelen.

"De kerntaken van de waterschappen zijn de waterkwaliteit (schoon water), het beheer van de hoeveelheid water en de zuiveringsinstallaties", zegt de hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam en Wageningen University. "Waterschappen hebben hun taken en verantwoordelijkheid hierin de afgelopen jaren laten liggen."

Rioolwaterzuiveringsinstallaties

Zo zijn rioolwaterzuiveringsinstallaties voor een deel zelf verantwoordelijk voor het vervuilen van oppervlaktewater en is het bestuur van de waterschappen te veel op landbouw georiënteerd geweest, aldus Verdonschot. "Over waterkwaliteit werd gedacht: ach dat komt wel weer een keer."

Verdonschot is daarom huiverig voor partijen als de BoerBurgerBeweging (BBB), die deze waterschapsverkiezingen voor het eerst meedoet in alle 21 waterschappen. De partij wil de bewoners van het platteland in het waterschap vertegenwoordigen, naast de twee vaste bestuurszetels die al gereserveerd zijn voor vertegenwoordigers van de landbouw. "Over BBB denk ik: informeer je nu eens over de afspraken die zijn gemaakt. Als we blijven doen wat we altijd al doen, bouwen we nog een grotere schuld op die we later moeten aflossen. Bovendien, al het leven is afhankelijk van goede waterkwaliteit. Als dat je niet interesseert, dan moet je niet in het waterschap gaan zitten."

Beter welzijn

Verdonschot hoopt dat kiezers zich voor komende waterschapsverkiezingen goed informeren wat de partijen willen met de waterkwaliteit. "We hebben het echt heel lang laten versloffen. Als we beter welzijn willen, moeten we nu keuzes gaan maken over het waterschap."

Het algemene bestuur van de waterschappen heeft tussen de 18 en 30 zetels. Deze waterschapsverkiezingen zijn door een wetswijzing voor het eerst meer zetels beschikbaar voor verkiesbare bestuurders. Afgelopen november werd een wet aangenomen waardoor de vaste zetels die eerder bij de waterschappen gereserveerd waren voor het bedrijfsleven, verdwijnen. Daarmee komen er per waterschap drie tot vijf zetels bij voor verkozen bestuurders. Wel blijven er vier gereserveerde zetels over voor organisaties namens de landbouw en de natuur.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.