Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zorgsector wil miljarden om te kunnen verduurzamen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Zorgsector wil miljarden om te kunnen verduurzamen
De Nederlandse zorg zegt flink wat extra geld nodig te hebben om te verduurzamen. Nu is de klimaatimpact van de sector nog behoorlijk groot: zo'n 7 procent van de totale CO2-uitstoot is op de zorg terug te voeren. Die uitstoot moet snel omlaag, zo spraken brancheorganisaties vorig jaar met de overheid af in een zogeheten Green Deal. Om de groene ambities waar te maken zijn volgens een eerste inventarisatie eenmalige investeringen van 1,6 miljard tot 3,4 miljard euro nodig. Dat geld is er volgens de branche nu niet.

"Zonder extra middelen kunnen de ambities uit de Green Deal Duurzame Zorg niet gerealiseerd worden en dienen doelstellingen te worden bijgesteld", schrijven zorgorganisaties in een gezamenlijke brief aan Tweede Kamerleden die zich met volksgezondheid bezighouden. Onder meer ActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse ggz vragen hun om de kapitaalinjectie.

De zorg wil onder meer verduurzamen door minder grondstoffen en energie te gaan gebruiken en meer materialen te hergebruiken. Dat vergt allerlei investeringen in gebouwen en processen. Naast de eenmalige kosten denken de brancheorganisaties jaarlijks tussen de 350 en 650 miljoen euro nodig te hebben om de sector op een hoger duurzaamheidsniveau te krijgen. Behalve op alle kosten wijzen ze erop dat ook de afstemming beter kan. Volgens hen werkt dat nu "buitengewoon lastig" doordat vier verschillende ministeries erbij betrokken zijn. Dat zijn Volksgezondheid, Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.

Gezondheidsbelang

Ook de Patiëntenfederatie benadrukt het belang van verduurzaming. "Dat is niet alleen in het belang van de aarde, maar ook in het belang van onze gezondheid. Een ongezonde aarde leidt namelijk tot ongezonde inwoners," stelt directeur-bestuurder Dianda Veldman in een verklaring. De organisatie benadrukt dat de kwaliteit van zorg voor de patiënt altijd vooropstaat.

Verduurzaming van de zorg staat donderdag op de agenda van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door: ANP

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.

20 juni '23 ( 6:38)

Overleg tussen LTO en kabinet over landbouwakkoord

Boerenorganisatie LTO praat dinsdag verder met het kabinet over het landbouwakkoord. Vorige week besloten landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak het centrale hoofdtafeloverleg met andere sectoren daarover te schorsen. Een brede kabinetsdelegatie ging daarop met LTO in gesprek, waarin volgens Van der Tak "cruciale stappen zijn gezet". Het kabinet zou de afspraken die met LTO gemaakt zijn op papier zetten, om deze nu opnieuw te bespreken.

14 juni '23 ( 6:38)

Bedrijfspand Zaltbommel - grote brand

In een bedrijfspand in het Gelderse Zaltbommel is woensdagmorgen een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt sinds 05.15 uur in een gebouw aan de Veilingweg, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om de brand te bestrijden.

13 juni '23 (22:53)

Hoge stookkosten en mogelijke btw-stijging zijn zorgen voor theaters

De theatersector krabbelt langzaam op uit de coronacrisis en de kaartverkoop trekt weer aan. Maar tegelijkertijd maken veel podia zich zorgen over de flink gestegen energiekosten. De beloofde energiecompensaties van de overheid en de indexatie van de subsidies laat lang op zich wachten. Ook somberen de theaters over de dreigende afschaffing van het lage btw-tarief op toegangskaartjes.

12 juni '23 (12:23)

Na concert Bruce Springsteen gaat Pinkpop verder met de opbouw

De opbouw van Pinkpop is weer verder gegaan na het concert van Bruce Springsteen op het terrein in Landgraaf zondagavond. Er moet nog een aantal dingen worden omgebouwd en de focus ligt nu op de campings, laat festivalmanager Niek Murray desgevraagd weten aan het ANP.

07 juni '23 (11:48)

Nieuwbouw voor De Nieuwste School in Tilburg

In Tilburg staat De Nieuwste School, een school voor vmbo, mavo en havo, nieuwbouw te wachten. Het nieuwe pand zal worden gebouwd op de huidige locatie van de school: aan de Sint Josephstraat. Waarschijnlijk gaat de nieuwbouw in 2026 van start. De school streeft naar oplevering vóór de zomer van 2027. Dit meldt de gemeente Tilburg.

06 juni '23 (15:38)

Boeren in noordelijke provincies kunnen geld aanvragen voor stikstofmaatregelen

Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.