Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

20 procent sportclubs somber over toekomst door energieprijs

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
20 procent sportclubs somber over toekomst door energieprijs
Veel sportclubs zijn somber over hun toekomst vanwege de nog altijd hoge energierekening, meldt minister Conny Helder (Sport) aan de Tweede Kamer. Van de bevraagde clubs zegt een op de vijf niet de "eigen veerkracht" te hebben om de kosten op te vangen. Een op de twintig staat op het punt van omvallen.

Vooral sportclubs met een variabel energiecontract of een vast contract dat in het afgelopen halfjaar werd afgesloten hebben het zwaar. Vaak worden de gestegen kosten opgevangen door meer contributie te vragen, de kantineprijzen te verhogen of te verduurzamen. Ongeveer de helft van de bijna 400 bevraagde clubs heeft hulp gevraagd aan de gemeente.

Toch weet bijna 20 procent van de verenigingen niet dat er steunmaatregelen zijn. Helder schrijft "in gesprek" te gaan met de sportsector en gemeenten over hoe de informatievoorziening beter kan.

Maatschappelijke functie

Eerder had de Tweede Kamer aangegeven dat sportclubs niet mogen omvallen, vanwege hun maatschappelijke functie: ze dragen bij aan de leefbaarheid van wijken en de gezondheid van de bewoners. Toch wilde Helder niet extra geld uittrekken voor noodsteun. In een debat eind vorig jaar wees ze erop dat de compensatie nu niet hetzelfde kan zijn als tijdens corona. "We kijken hoe het loopt", aldus Helder toen.

Het kabinet heeft via verschillende kanalen geld vrijgemaakt voor noodsteun. Zo is er 300 miljoen euro extra naar het gemeentefonds gegaan vo, or steun aan maatschappelijke instellingen, waaronder sportclubs. Ook is er ruim 200 miljoen euro vrijgemaakt voor zwembaden, die veel energie gebruiken. Later kunnen de clubs een beroep doen op de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten). Het loket daarvoor gaat 21 maart open en sluit op 2 oktober.

Door: ANP

07 mei '24 (11:33)

Zeker 1,5 miljard euro nodig voor verduurzamen alle kantoorgebouwen

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

18 april '24 (12:19)

Bouwkraan in Leusden gestabiliseerd

De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

16 april '24 (12:05)

Renovatie Binnenhof gaat ruim twee keer zoveel kosten als geschat

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.