Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Pro­vin­cie Lim­burg start al­li­an­tie kern­ener­gie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
De Provincie Limburg gaat een alliantie oprichten over kernenergie in Limburg. Uit technisch onderzoek is gebleken dat kernenergie in Limburg haalbaar is in de vorm van kleine modulaire reactoren (SMR’s). De alliantie gaat verder onderzoek doen en kennisdeling faciliteren rondom SMR’s in Limburg. Ook gaat de alliantie het maatschappelijke debat faciliteren. Dit meldt de provincie Limburg.

Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels “Bedrijven en huishoudens gebruiken steeds meer elektriciteit. Onze vraag naar energiebronnen wordt groter en tegelijkertijd willen we af van fossiele bronnen. Daarom zetten we in op zoveel mogelijk zon- en windenergie en werken we aan voldoende en duurzame energiebronnen voor 2030 en daarna. Kernenergie heeft een nadrukkelijke plek in de zoektocht naar de nieuwe energiemix. Met de alliantie onderzoeken we hoe kernenergie in Limburg gerealiseerd kan worden.”

Startnotitie alliantie

Gedeputeerde Staten hebben een startnotitie vastgesteld over een alliantie die de mogelijkheden en onmogelijkheden van kernenergie verder verkent. Deze alliantie gaat bestaan uit een groot aantal bedrijven, overheden, regelgevende instanties, kennisinstituten en mogelijke financiers en richt zich met name op kernenergie voor de industrie.

De alliantie is, naast een mogelijke opmaat voor concrete initiatieven, bovenal een platform waar kennis wordt gedeeld en ontwikkeld en de dialoog wordt aangegaan met de maatschappij. Verder gaat de alliantie onderzoeken welke locaties in Limburg geschikt kunnen zijn voor SMR’s. Vanzelfsprekend in nauw overleg met mede overheden en bijvoorbeeld de landelijke netbeheerder TenneT, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor industrie en burgers

De activiteiten van de alliantie zijn gericht op de industrie. De Limburgse industrie staat voor grote uitdagingen. De industrie moet de komende jaren grote investeringsbeslissingen gaan nemen om mee te gaan in de energietransitie. SMR’s kunnen bijdragen aan voldoende betrouwbare, betaalbare en schone stroom voor de energietransitie van de industrie.

De hoge elektriciteitsvraag zorgt ook voor andere uitdagingen. Netbeheerder TenneT kondigde in de zomer van 2022 netcongestie aan voor Limburg. De leveringszekerheid van elektriciteit voor 2030 wordt door TenneT en Enexis niet gegarandeerd. Door de industrie aan te sluiten op SMR’s kan het elektriciteitsnet ontlast worden. De leveringszekerheid voor huishoudens blijft dan beter gewaarborgd. Ook kan de restwarmte van een SMR ingezet worden voor het verwarmen van de gebouwde omgeving.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 6:23)

Gigafabriek voor productie van autobatterijen opent in Frankrijk

Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

30 mei '23 ( 6:08)

Werknemers staken bij autofabriek VDL Nedcar

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 mei '23 ( 6:09)

Doorbraak lijkt nog steeds ver weg in landbouwoverleg

De drie landbouwpartijen, onder wie de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), minister van Landbouw Piet Adema en premier Mark Rutte zijn in de nacht van woensdag op donderdag nog altijd in gesprek bij het landbouwoverleg. Alle overige partijen zijn inmiddels vertrokken, laat een woordvoerder van het overleg rond 03.30 uur weten. Voordat er een conceptakkoord is, moeten die eerst weer om de tafel. Een conceptakkoord vóór Hemelvaart, zoals Adema wilde, lijkt daarmee zo goed als onmogelijk.

17 mei '23 ( 6:09)

Ogen gericht op LTO op belangrijke dag voor landbouwakkoord

Het overleg over het landbouwakkoord nadert woensdag zijn ontknoping. Dan zal duidelijk worden of het kabinet afspraken heeft kunnen maken die de boerensector perspectief bieden. De ogen zullen vooral gericht zijn op de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Landbouwminister Piet Adema zei vrijdag nog dat een akkoord zonder handtekening van de boerenlobbyorganisatie "weinig zin heeft".

12 mei '23 (12:28)

Vernieuwbouw sportcomplex Glanerbrook in Geleen van start

Woensdag 10 mei 2023 is het officiële startsein gegeven voor de vernieuwbouw van Glanerbrook in Geleen. Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van architecten, uitvoerders, uitbater en medewerkers van de gemeente boorde wethouder Leon Geilen met een pneumatische boor een stuk uit de buitenmuur van de sporthal. De werkzaamheden aan het sportcomplex in Geleen duren volgens planning tot 2025. Dit meldt de gemeente Sittard-Geleen.

09 mei '23 (16:01)

Eerste paal nieuw kindcentrum in Zwijndrecht in de grond

Aan de Duivenbode in Zwijndrecht heeft wethouder Ronald de Meij van de gemeente Zwijndrecht maandag 8 mei 2023 de eerste paal van een nieuw kindcentrum in de grond geslagen. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2024 gereed. Dat meldt Zwijndrecht.net.

02 mei '23 (14:35)

Officieel startsein bouw zwemcentrum in Drachten

Veel belangstellenden en betrokkenen waren woensdag 26 april 2023 aanwezig toen wethouder Pieter van der Zwan het officiële startsein gaf voor de bouw van het nieuwe zwemcentrum De Welle aan de Sportlaan in Drachten. Dat meldt de gemeente Smallingerland.

21 april '23 (11:07)

Geld voor verduurzaming gemeentelijke gebouwen Haarlem

Met een bedrag van negen miljoen euro gaat de gemeente Haarlem maatregelen treffen om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Concertzaal PHIL en de Stadsschouwburg zijn de grootste gebouwen die verduurzaamd worden. De investeringen verdienen zichzelf spoedig terug. Dit meldt de gemeente Haarlem.

07 april '23 (13:57)

Renovatie en uitbreiding van jenaplanschool Peter Petersen in Haren

Donderdag 6 april 2023 heeft onderwijswethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen het startsein gegeven voor de renovatie en uitbreiding van deze school in Haren. Dat meldt de gemeente Groningen.

28 maart '23 (13:59)

Plannen voor nieuwe huisvesting basisscholen in gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard werkt samen met de basisscholen De Ark en Kiezel en Kei hard aan het uitwerken van de plannen voor nieuwe huisvesting voor beide scholen. Dat meldt de gemeente Krimpenerwaard.